ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πυρά» Βρούτση σε Αχτσιόγλου για τα μπλοκάκια

16:34 - 03 Φεβ 2017 | Οικονομία
Δύο φορές υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Βρούτση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης απηύθυνε επερώτηση προς την Υπ. Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές: 

• μια φορά με βάση το άρθρο 39 (σ.σ. ως εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι) 

• μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38 (σ.σ. ως μισθωτοί)

Στο κείμενο της επερώτησης αναφέρεται πως «αναρτώνται σήμερα τα νέα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). 

Σε αυτά, περιλαμβάνονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους σε ένα ή δύο εργοδότες, τα λεγόμενα "μπλοκάκια", οι οποίοι αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και τις οδηγίες που παρασχέθηκαν, θα κληθούν να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015 όσο και ως μισθωτοί, με παρακράτηση και υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με "μπλοκάκι" μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες.

Λόγω όμως της ολιγωρίας της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Συνεπώς, εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές: 

• μια φορά με βάση το άρθρο 39 και 

• μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.