ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκίνηση του «μαραθωνίου» δικαιολογητικών για τη διακίνηση καφέ

10:43 - 06 Φεβ 2017 | Οικονομία
Εκκίνηση του «μαραθωνίου» δικαιολογητικών για τη διακίνηση καφέ
Μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017 τα υπόχρεα για καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καφέ πρόσωπα θα πρέπει να προβούν σε απογραφή των προϊόντων που είχαν στην κατοχή τους την 31/12/2016 και να δηλώσουν τα εν λόγω προϊόντα στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση (ΔΕΦΚΦ/ Γ1014291ΕΞ /30.1.2017) της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα και δίνει ουσιαστικά παράταση στην απογραφή αποθεμάτων καφέ. Η αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας θα γίνεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, ενώ θα συνοδεύεται από αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλη πιστοποίηση για την νόμιμη λειτουργία της.
Ταυτόχρονα η απόφαση προβλέπει ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν να λάβουν άδεια φορολογικής αποθήκης, δύνανται να υποβάλουν άμεσα και το αργότερο μέχρι 15.03.2017 αίτηση για χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλη πιστοποίηση για τη νόμιμη λειτουργία της. 
 
Η προσκόμιση των λοιπών προβλεπομένων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση της άδειας φορολογικής αποθήκης μπορεί να γίνει, σύμφωνα με την απόφαση, μέχρι την 30η Ιουνίου 2017.
 
Σύμφωνα με την απόφαση τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ή αιτούνται άδειας φορολογικής αποθήκης ή εγκεκριμένου αποθηκευτή σε φορολογική αποθήκη τρίτου, καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν στη διάθεσή τους ή αιτούνται άδειας εγγεγραμμένου παραλήπτη, δηλώνουν τα απογραφέντα προϊόντα καφέ στην αρμόδια τελωνειακή αρχή έκδοσης της άδειας, κατά περίπτωση. Τα λοιπά φυσικά ή νομικά υπόχρεα πρόσωπα, δηλώνουν τα ως άνω απογραφέντα προϊόντα καφέ στην αρμόδια τελωνειακή αρχή της έδρας τους.
 
Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές προβαίνουν άμεσα στην έκδοση των εν λόγω αδειών. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών, καθώς και η διενέργεια της αυτοψίας από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές θα ολοκληρωθούν σταδιακά εκ των υστέρων. 
 
Επισημαίνεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να παραλαμβάνουν τα εν λόγω προϊόντα από άλλα κ-μ, υποχρεούνται να υποβάλουν άμεσα και το αργότερο μέχρι 28.02.2017 αίτηση για έκδοση άδειας εγγεγραμμένου παραλήπτη και οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές προ-βαίνουν άμεσα στην έκδοση των εν λόγω αδειών. 
 
Η προσκόμιση των λοιπών προβλεπομένων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση της άδειας εγγεγραμμένου παραλήπτη πραγματοποιείται εκ των υστέρων και όχι πέραν της 30.6.2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα υπόχρεα για καταβολή του φόρου πρόσωπα, τα οποία ήδη έχουν καταβάλει τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα προϊόντα καφέ που είχαν στην κατοχή τους την 31/12/2016, τηρούνται οι διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 06 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.