ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για έκτακτη συνάντηση Ελλάδας-δανειστών

18:48 - 06 Φεβ 2017 | Οικονομία
Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για έκτακτη συνάντηση Ελλάδας-δανειστών
Έντονο παρασκήνιο φαίνεται πως έχουν τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Θεσμών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να ξεκλειδώσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κινεί τις διαδικασίες για μια έκτακτη συνάντηση στο τέλος της εβδομάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των Θεσμών, την Αθήνα και το Βερολίνο και φέρεται να προετοιμάζει συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης (ίσως ακόμη και έκτακτο Eurogroup) προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει –με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση.

 

Κι όταν λέμε για υποχωρήσεις αυτές αφορούν κυρίως την ελληνική πλευρά, που συζητά τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000 ευρώ, και ενδεχομένως τη νομοθέτηση για το 2019, εξειδικευμένων μέτρων στο πλαίσιο του ενισχυμένου «δημοσιονομικού κόφτη» υπό την αίρεση ότι δεν θα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τρία χρόνια ή της τάξης του 3% για πέντε χρόνια.

 

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με το μέλλον του στο πρόγραμμα. Αν δηλαδή θα συνεχίσει σαν παρατηρητής, αν θα μπει κανονικα ως χρηματοδότης στο πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει τελείως.

 

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σχετική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.


Μετά την ολοκλήρωσή της, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η αβεβαιότητα θα τελειώσει, ενώ έντονα παίζει τις τελευταίες ώρες και το σενάριο της "σαλαμοποίησης" των δόσεων προς την Ελλάδα.

 

Να κλείσει δηλαδή άμεσα η μισή αξιολόγηση και τα πιο δύσκολα σημεία της να μετατεθούν σε βάθος χρόνου, ώστε και η ελληνική, αλλα και η γερμανική κυβέρνηση να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση, σε πολιτικό επίπεδο.

 

ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα

 

"Πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β' αξιολόγηση", αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν, σημειώνουν οι ίδιοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:45 - 06 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.