ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινό μέτωπο ΔΝΤ-ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα-Ποια η πρότασή τους

13:57 - 10 Φεβ 2017 | Οικονομία
Κοινό μέτωπο ΔΝΤ-ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα-Ποια η πρότασή τους
Ημέρα "κλειδί" για το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί η σημερινή, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει με τους θεσμούς. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που κίνησε και τις διαδικασίες, έθεσε το πλαίσιο της ατζέντας, που δεν θα περιλαμβάνει το χρέος, αλλά το ύψος των πλεονασμάτω και τι δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται αυτά ώστε να επιτευχθούν. Ενόψει της συνάντησης, πάντως, οι θεσμοί στέλνουν μήνυμα προς την Ελλάδα πως ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται "σε κοινή γραμμή".

Το γεγονός αυτό στρώνει ασφαλώς το χαλί για την προώθηση νομοθέτησης προληπτικών μέτρων για μετά το 2018 και μένει να δούμε, μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Πληροφορίες του Reuters κάνουν λόγο για πρόταση των δανειστών για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα και άλλο 1% μετά το 2018.

 

Πάντως, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν προετοιμασμένες για τη συνάντηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.00. "Το ραντεβού του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα γίνει «στα τυφλά»", σημειώνουν χαρακτηριστικά, εννοώντας πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν διαρκείς επαφές με κεντρικά πρόσωπα της διαπραγμάτευσης.

 

Όσο για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που με τις... ευλογίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προώθησε το τελευταίο διάστημα τις σχετικές διαδικασίες, δεν επιθυμεί να δώσει στη συνάντηση τον χαρακτήρα της "ημέρας της κρίσης".

 

«Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης», τόνισε συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση για να προσθέσει:

 

«Οι πρώτες μεγάλες πληρωμές ομολόγων είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, επομένως δεν αισθάνομαι πως έχουμε κάποια συγκεκριμένη προθεσμία.

 

Εάν δεν έρθουμε σε συμφωνία, τότε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε τις επόμενες εβδομάδες».

 

Για το περιεχόμενο των συζητήσεων, σύμφωνα με το Bloomberg είπε πως «θα συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, αλλά και τον προϋπολογισμό».

 

«Θα υπάρξουν πολλές προτάσεις και θα δούμε αν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία αμοιβαία συμφωνία» επεσήμανε επίσης.

 

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% και θα συζητήσουμε τι παραπάνω χρειάζεται για να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο.

 

«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το κενό είναι πολύ μεγάλο και θέλουν ένα μεγάλο πακέτο. Κάποιοι άλλοι αντιτείνουν ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει ζητήσει τα επιπλέον μέτρα για το 2019-2020 να είναι περιορισμένα και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορούν να εγκριθούν από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Παράλληλα, υπάρχει και ένα αίτημα για ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συνδυαστεί με την ψήφιση των μέτρων.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 10 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.