ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής Τύπος: Επανέρχεται το Grexit, δύσκολη η συμφωνία

12:44 - 13 Φεβ 2017 | Οικονομία
Διεθνής Τύπος: Επανέρχεται το Grexit, δύσκολη η συμφωνία
Για την επόμενη πράξη του ελληνικού… δράματος κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι (και πάλι) πολύ πιθανό να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η χώρα οδεύει ολοταχώς για ένα τέταρτο μνημόνιο, προσθέτοντας πως, εάν δεν επιλυθεί η διαφωνία Ελλάδας και πιστωτών για το συνταξιοδοτικό, τότε το ελληνικό θέμα θα απασχολήσει τις τρεις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Suddeutsche Zeitung

«Διαμάχη για τις συντάξεις», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung». Εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη για τις συντάξεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τότε το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις τρεις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Σε περίπτωση που η διαφωνία ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών που εντοπίζεται κυρίως σε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο, δεν έχει βρει λύση μέσα στον επόμενο μήνα, το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Bild

Ξαφνικά νέος κίνδυνος για Grexit, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Το επίμαχο δημοσίευμα παραθέτει επίσης και την άποψη πως, ένας στους πέντε επενδυτές θεωρεί πως τουλάχιστον μία χώρα θα αποχωρήσει τους επόμενους μήνες από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας έρευνας αγοράς «Sentix», ένας στους πέντε επενδυτές θεωρεί πως μέσα σ΄ένα χρόνο, τουλάχιστον μία χώρα θα έχει αποχωρήσει από το ευρώ.

Berliner Zeitung

Για την επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος κάνει λόγο η εφημερίδα του Βερολίνου «Berliner Zeitung». Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάστασης της Ελλάδος, ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας εκτιμά πως η Ελλάδα οδεύει προς τέταρτο μνημόνιο.

Die Welt

Από το αδύναμο ευρώ και την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ ωφελούνται εκείνες μόνον οι χώρες των οποίων η οικονομία ανθεί. Οι χρεωμένες χώρες αντίθετα μένουν απ΄έξω και το χάσμα μεταξύ του ευημερούντος Βορρά και του υπερχρεωμένου Νότου μεγαλώνει, γράφει η εφημερίδα «Die Welt».

Ενόσω η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν καταφέρνουν να μετατρέψουν το αδύναμο ευρώ σε οικονομικές επιτυχίες στο εξωτερικό τους εμπόριο. Έτσι το ελληνικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών συνεχίζει να παραμένει σε αρνητικό έδαφος. Και η Ιταλία όμως συνεχίζει να χάνει μερίδια αγοράς. Ακόμα και η Γαλλία, η δεύτερη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης, δεν παίζει κανέναν μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ανέρχεται μόνο σε 3,1%, τρομακτικά λίγο σε σύγκριση με το γερμανικό ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 8,1%.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι Γάλλοι, οι Έλληνες και οι Ιταλοί εισάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυτών των χωρών έχει χειροτερέψει, ως προς την Γερμανία. Η πολιτική της ΕΚΤ δεν οδήγησε στην εξάλειψη των ανταγωνιστικών αδυναμιών.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), παρά την τρομακτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τα πολυάριθμα προγράμματα βοήθειας δεν έχουν συμβάλει στη λήξη συναγερμού ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία και την Πορτογαλία ή την Κύπρο.

Η Ελλάδα κατά την άποψη της δεξαμενής σκέψης του Φράιμπουργκ είναι μια χαμένη υπόθεση. Εξόχως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία όμως και για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία.

Η απόκλιση της ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης αντικατοπτρίζεται στην εξέλιξη των εθνικών ελλειμμάτων. Ενώ η Γερμανία καταγράφει για τρίτη συνεχή φορά πλεόνασμα, οι χώρες της νότιας Ευρώπης παρουσιάζουν συνεχώς ελλείμματα. Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στον βορρά. Η Ολλανδία και η Αυστρία μειώνουν επίσης τα ελλείμματά τους. Το Λουξεμβούργο και οι βαλτικές χώρες δεν είχαν ποτέ πρόβλημα ελλειμμάτων.

Ετσι και η κατάσταση των προϋπολογισμών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διάσπαση της Ευρώπης γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Επομένως, μειώνονται οι πιθανότητες ότι κάποτε οι χώρες της Ευρωζώνης θα σταθεροποιηθούν ξανά οικονομικά. Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν μερικές θετικές εξελίξεις και η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι θετικά παραδείγματα.

Εν τούτοις η επιθετική νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος τελειώνει για τις κυβερνήσεις της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας, σημειώνει ο Die Welt.

Financial Times: Τα ψέματα και τα λάθη της Ελλάδας

«Η αποτυχία να ειπωθεί η αλήθεια βάζει σε κίνδυνο την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν το ΔΝΤ αποσυρθεί, η Ευρώπη θα μείνει ελεύθερη να κακοδιαχειρίζεται την κρίση μόνη της» είναι ο τίτλος και ο υπέρτιτλος του άρθρου στους Financial Times που υπογράφει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σχολιαστής της εφημερίδας για ευρωπαϊκά θέματα.

Όπως γράφει η εφημερίδα όταν ο Τραμπ στείλει τους αντιπροσώπους του στο Δ.Σ. του Ταμείου «το κλίμα θα καταστεί ακόμη πιο εχθρικό» και ο αρθρογράφος κάνει την πρόβλεψη ότι τελικά το Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα «αφήνοντας του Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την κρίση».

Κι αν το ΔΝΤ τελικά αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον αναλυτή των FT, δυο πράγματα μπορεί να συμβούν. «Είτε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είτε το Βερολίνο θα δεχτεί την ελάφρυνση χρέους λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος».

Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 γιατί «καμία χώρα δεν το έχει καταφέρει ποτέ (…) Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μακριά από το να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Δεν θα το πετύχει ποτέ».

Ο Μίνχαου υπενθυμίζει ότι την άνοιξη του 2015, λίγο μετά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% «πολιτική αυτοκτονία» και χαρακτηρίζει «καταστροφικό λάθος» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την απόφαση να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους κόντρα στο ΔΝΤ, «το μοναδικό θεσμό που επιχειρηματολόγησε υπέρ της ελάφρυνσης χρέους. Ήταν ένας πολιτικά λάθος υπολογισμός».

«Πίστευε ότι ο στόχος ήταν εύκολος. Και πίστευε ότι θα μπορούσε πάντα να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και υπολόγισε λάθος όταν συμπέρανε ότι ο ΔΝΤ θα συναινούσε σε μια τέτοια συμφωνία», σημειώνει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί» και το ότι «η Γερμανία δεν θα κουρέψει ποτέ το ελληνικό χρέος. Και αυτό γιατί η γερμανική Βουλή δεν θα το δεχτεί και οι βουλευτές που θα είναι εχθρικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι ακόμη περισσότεροι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί στη Γερμανική βουλή θα έχουν μπει τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όσο και το AfD (το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία) που θέλουν όχι μόνο την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά και της ίδιας της Γερμανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.