ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλείσε όσο προλαβαίνεις», το ευρωπαϊκό μήνυμα στον Τσίπρα

09:10 - 14 Φεβ 2017 | Οικονομία
«Κλείσε όσο προλαβαίνεις», το ευρωπαϊκό μήνυμα στον Τσίπρα
Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου Το μήνυμα «κλείσε την αξιολόγηση, πριν είναι αργά», στέλνει τις τελευταίες ημέρες το «ευρωπαϊκό στρατόπεδο» στον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, λέγοντάς ουσιαστικά στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή χρονική συγκυρία για τον «μεγάλο συμβιβασμό». Ή όπως το ερμηνεύουν οι πιο… σκληροί της διαπραγμάτευσης, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία… Στη συνέχεια οι συνθήκες θα είναι δυσμενέστερες.

Η Κομισιόν με εύσημα, αλλά και με αστερίσκους

 

Από την πλευρά της Κομισιόν τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. «Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που έχετε κάνει, αλλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις». 

 

Μοσκοβισί, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις με… σημαία τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν πως δεν συμφωνούν με τη δυσοίωνη έκθεση του ΔΝΤ και πως αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Ο αστερίσκος, όμως, είναι ξεκάθαρος: Πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση για να μην πέσει έξω το πρόγραμμα και να επιβεβαιωθούν οι στόχοι.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν κινείται ασφαλώς και σε παρασκηνιακό επίπεδο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να αυξήσει κι άλλο την πίεση προς την ελληνική πλευρά και να προσπαθήσει να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να «συνθηκολογήσουν».

 

Ο κ. Μοσκοβισί εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να δεχθεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ως μία κίνηση καλής θέλησης. Και στη συνέχεια να συμφωνήσει στη νομοθέτηση τουλάχιστον ενός μέρους εκ των μέτρων, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, με την υπόσχεση να υπάρξουν θετικές κινήσεις από την άλλη πλευρά, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. 

 

Ο ρόλος Στουρνάρα και το… τυράκι του QE

 

Το… τυράκι του QΕ εκ μέρους της ΕΚΤ έριξε στην κυβέρνηση και ο πλέον ενημερωμένος Έλληνας επί του θέματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή παρότρυνε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην διστάσουν να ψηφίσουν τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές, καθώς, όπως υποστήριξε, αν αυτά ληφθούν έγκαιρα τελικά δεν θα χρειαστεί ποτέ να υλοποιηθούν, αφού η ελληνική οικονομία θα σημειώσει θεαματική βελτίωση και οι στόχοι θα επιτευχθούν. Έτσι, ο προληπτικός κόφτης δεν θα υπάρχει λόγος να τεθεί ποτέ σε ισχύ.

 

Καλύτερα τώρα, παρά μετά δηλαδή είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, κάτι που πρόσφατα εξέφρασε ξεκάθαρα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αποκάλυψε ότι η ξεχωριστή έκθεση της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος είναι σχεδόν έτοιμη, κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της Ελλάδας στο QE, μόλις  ενταχθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης.


«Συνολική πολιτική συμφωνία», που να… περνάει στην κοινωνία

 

Στον απόηχο όλων των παραπάνω παρεμβάσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας και εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως επιθυμεί «συνολική πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά μία συμβιβαστική λύση, που θα έχει στο πλαίσιό της κάποια στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να «πλασαριστούν» ως ευνοϊκά για τις χαμηλές τάξεις που υποφέρουν.


Για το λόγο αυτό και η Ελλάδα φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει την επιστροφή των θεσμών καθώς θεωρεί πως έτσι θα εγκλωβιστεί σε μία πολύ πιο σκληρή συμφωνία από αυτή που ενδεχομένως θα μπορούσε να επιτύχει σε πολιτικό και όχι σε τεχνοκρατικό επίπεδο.


Εμπόδιο σε αυτή την επιδίωξη βέβαια εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του ΔΝΤ, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει πως θέλει να δει έργα από την ελληνική πλευρά και πως μέχρι τότε δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Εδώ κολλάει και η πρόσφατη ατάκα Τσίπρα προς τη Μέρκελ "να τον μαζέψει".


Την ίδια ώρα και η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει πως το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση μίας πιο ευνοϊκής μεταχείρισης για καμία χώρα και φυσικά δεν πρόκειται να το πράξει, ούτε για την Ελλάδα. Βέβαια, όπως ορθά επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Οίκος Fitch, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα ή να μη συμμετέχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

 

Συνεπώς, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά είναι βέβαιο πως θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όλη την επόμενη εβδομάδα. Θα υπάρξει και μαστίγιο και καρότο από τους Ευρωπαίους με στόχο μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να έχει δεχθεί η κυβέρνηση ένα πακέτο μέτρων. Το μπαλάκι έχει πέσει πια στο γήπεδο του Αλέξη Τσίπρα, που καλείται να κάνει τις επιλογές του.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 14 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.