ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις χωρίς ξεκάθαρη εικόνα των επιτευγμάτων

13:14 - 15 Φεβ 2017 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις χωρίς ξεκάθαρη εικόνα των επιτευγμάτων
Για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας πως ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόμπλε «ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, που όμως ποτέ δεν φαίνεται να βασίζονται σε μια ξεκάθαρη αντίληψη του τι έχει ήδη επιτευχθεί».

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος, «σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι εργαλειοθήκες 1 και 2 των προγραμμάτων που βρίσκονταν υπό την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουμε ήδη χειριστεί περίπου 160 από τις 360 ενέργειες της δικής μας εργαλειοθήκης 3, την οποία συμφωνήσαμε με τον ΟΟΣΑ».

 

Για παράδειγμα, αναφέρει ο υπουργός, «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει προχωρήσει περισσότερο απ’ όσο περίμενε κανείς, και σε δύο χρόνια ξεπερνά οτιδήποτε πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα δικά τους τέσσερα χρόνια εξουσίας».

 

Έτσι, όπως σημειώνει, η άποψη του ΔΝΤ πως η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, «απέχει πολύ από την αλήθεια».

 

«Ούτε είναι ορθό το ΔΝΤ να ζητά περισσότερες περικοπές στις συντάξεις και μείωση των φοροαπαλλαγών. Υπάρχει ένα επιχείρημα αναφορικά με την αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών της Ελλάδας, και αυτό εξελίσσεται με μια εντυπωσιακή αξιολόγηση για την Κοινωνική Πρόνοια, η οποία στηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υποστηρίξει πως έχουμε κάνει αρκετά για την ώρα, πως η έναρξη του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος το 2017 είναι μια κρίσιμη μεταρρύθμιση και πως οποιαδήποτε περαιτέρω αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν.

 

Σε ό,τι αφορά στους ηλικιωμένους, το θέμα είναι το εξής: αν συμπεριλάβεις όλα τα επιδόματα προς αυτούς που είναι άνω των 65 ετών, τις συντάξεις και τα επιδόματα σε είδος, τότε οι Έλληνες συνταξιούχοι τα πάνε πολύ άσχημα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πόσω μάλλον με αυτό που ισχύει στη Γερμανία.

 

Ομοίως, δεν ισχύει πως μόνο το ήμισυ των Ελλήνων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αν κάνετε σωστά τους υπολογισμούς και συγκρίνετε την Ελλάδα με την ΕΕ χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία για όλες τις χώρες (όπως δεν κάνει το ΔΝΤ), τότε ο αριθμός αυτών που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος μειώνεται στο 12%, νούμερο που δεν είναι καθόλου μεγάλο σε μια χώρα όπου το 20% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και το 35% κινδυνεύει από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό».

 

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις για περαιτέρω περικοπή συντάξεων και αυξήσεις στη φορολογία, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 ξεπεράστηκε κατά περίπου 1,7% το 2016, έναντι ελλείμματος 0,3% που προέβλεπε το ΔΝΤ και του στόχου της κυβέρνησης για πλεόνασμα 0,5%. «Και ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα; Άνω του 2%!», γράφει.

 

«Είναι λογικό να ζητάς να προ-νομοθετηθούν περισσότερα μέτρα για το 2019, μετά από μια τέτοια υπεραπόδοση;» διερωτάται. «Ποιος ξέρει τι θα μας ζητούσαν να κάνουμε, αν δεν είχαμε πετύχει τον στόχο!»

 

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, υπενθυμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση τη στηρίζει, «όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα. Αν το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει, θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα και να σταματήσει να έχει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, και ταυτόχρονα να συμφωνήσει στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

 

Ομοίως, κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας χρειάζονται να συμμετέχει το ΔΝΤ και θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

 

«Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε σημείο καμπής. Η Ελλάδα έχει δείξει μια προσήλωση στο πρόγραμμα, για το οποίο στοιχηματίζω πως πολλοί θα αμφέβαλλαν το καλοκαίρι του 2015. Έχουμε βγει από την ύφεση και οι αγορές και οι επενδυτές θεωρούν πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξή μας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ είναι σημαντικά σινιάλα επιστροφής στην κανονικότητα», σημειώνει.

 

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο, και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου σίγουρα θα άνοιγε τον δρόμο για μια τέτοια στροφή», τονίζει στο άρθρο του ο κ. Τσακαλώτος.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 15 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.