ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερή πρωτιά της Ελλάδας στη «μαύρη οικονομία» (πίνακας)

14:16 - 16 Φεβ 2017 | Οικονομία
Σταθερή πρωτιά της Ελλάδας στη «μαύρη οικονομία» (πίνακας)
Πρωταθλήτρια στην μαύρη οικονομία παραμένει σταθερά η Ελλάδα και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικονομικής Ερευνας (IAW) του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, το μέγεθος της μαύρης οικονομίας στην χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2017 θα φθάσει το 21,5%, ενώ θα ακολουθούν η Ιταλία (19,8%), η Ισπανία (17,2%), η Πορτογαλία (16,6%).

Η Γερμανία βρίσκεται σε ένα επίπεδο της τάξεως του 10,4%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό αφορά την αμερικανική οικονομία με την μαύρη οικονομία να αντιστοιχεί σε μόλις 5,4% του ΑΕΠ.  

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας είναι πως σχεδόν σε όλες τις οικονομίες του ΟΟΣΑ η τάση είναι πτωτική.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθοριστικές παράμετροι για την υποχώρηση της μαύρης οικονομίας είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της φορολογίας. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο την γερμανική οικονομία.

 

Δεδομένων των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας, τα ευρήματα αναδεικνύουν τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθείται και φανερώνουν το προβληματικό πεδίο συνομιλίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και εταίρους της.

 

Επειτα από μία δεκαετία κρίσης, η πρόοδος στο συγκεκριμένο πεδίο παραμένει ισχνή και φέρνει στην επιφάνεια τις παθογένειες και την απροθυμία ως προς την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ θεωρούνται δεδομένες.

 

mavri

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.