ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις και αφορολόγητο το «κλειδί» για το Eurogroup

13:01 - 18 Φεβ 2017 | Οικονομία
Συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις και αφορολόγητο το «κλειδί» για το Eurogroup
Εντατικές διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να βρεθεί λύση μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου.

«Είναι δύσκολα θέματα και δεν θέλω να μιλήσω για πράγματα που συζητούνται στην παρούσα φάση. Για το συνταξιοδοτικό γνωρίζουμε ότι υπήρξε ήδη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο παρελθόν, ωστόσο και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού εξακολουθεί να απαιτείται για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό θα περιοριστεί όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν.

 

Θα πρέπει να δούμε εάν θα απαιτηθούν κάποιες διορθώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει, ίσως να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη. Όσον αφορά τη φορολογία, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν χρειάζεται να καταβάλλει φόρο εισοδήματος επειδή είναι πολύ υψηλό το αφορολόγητο. Και εδώ θα πρέπει πιθανότατα να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Αλλά πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση» ανάεφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle, στην οποία εκφράζει την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

Εν όψει πάντως του του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει αν θα πάρει έστω αντίδωρα δηλαδή ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων, που θα της επιτρέψουν να πει στο εσωτερικό ότι «κάτι κατάφερε μετά από μήνες συζήτησης». Ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται ιδαιτερα σκληροί και αποφασισμένοι. Ζητούν νομοθέτηση μέτρων 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις. Ουσιαστικά θέλουν τη νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 και -κυρίως- μετά. Το 1% του ΑΕΠ θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) ζητείται από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

 

Ουσιαστικά οι Θεσμοί θέλουν να ισοσταθμιστεί το αφορολόγητο με το όριο φτώχειας δηλαδή κοντά στα 6.000 ευρώ περίπου. Με τους υπολογισμούς των ξένων τεχνοκρατών, για κάθε 300 ευρώ «κούρεμα» στην έκπτωση φόρου ο Κρατικός Προϋπολογισμός κερδίζει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης κομβικό για την όποια εξέλιξη είναι το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με επαναφορά σχεδίου για μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (που είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τη Γερμανία).

 

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reporter.gr, πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης, «αν ικανοποιηθούν οι Γερμανοί με τη ΔΕΗ, κλείνουν όλα. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ενδώσαμε στο υπερταμείο». Είναι προφανές ότι εν όψει γεωπολιτικών ανακτατάξεων στο τρίγωνο ΗΠΑ – Γερμανίας – Ρωσίας πρώτης προτεραιότητας θέμα για το Βερολίνο είναι η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Μάλιστα εκεί εντάσσεται και το σήριαλ με το ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ που οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ναυάγησαν τα τελευταία χρόνια μιας και οι επίδοξοι μνηστήρες δεν ήταν «γερμανικής έγκρισης».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.