ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαψεύδουν αλλά... συντηρούν το σενάριο της κάλπης περιμένοντας το Eurogroup

09:19 - 20 Φεβ 2017 | Οικονομία
Διαψεύδουν αλλά... συντηρούν το σενάριο της κάλπης περιμένοντας το Eurogroup
Ανοιχτό αφήνουν το σενάριο της προσφυγής σε κάλπες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας με υπεκφυγές και ασάφειες όταν τίθεται το ερώτημα της κάλπης.

Είναι σαφές τόσο από τις διαρροές, όσο και από τις έμμεσες αναφορές κυβερνητικών στελεχών, ότι πολλά - ίσως και όλα - κρίνονται από την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας, καθώς για την κυβέρνηση έχει τεθεί ένα νέο και πιεστικό χρονοδιάγραμμα: η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 15 Μαρτίου.

Αυτό αναφέρεται ως στόχος από κυβερνητικά στελέχη και στην ουσία οι επόμενες εβδομάδες μπορούν να χαρακτηριστούν «υψηλού πολιτικού κινδύνου».

Μεσολαβεί επίσης έως τότε και η συνεδρίαση της ΕΚΤ της 9ης Μαρτίου όπου και θα κριθούν οι πιθανότητες ή δυνατότητες της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται. 

Σε αυτό το περιβάλλον και αναλόγως του τι θα συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας, οι τελικές αποφάσεις για το αν θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες ή άλλη εξέλιξη αναμένεται να ληφθούν έως το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, οπότε και θα έχει διαφανεί πόσες πιθανότητες υπάρχουν να αποφασίσει ο Αλ. Τσίπρας μία ακόμη άτακτη υποχώρηση και να αποδεχθεί τα μέτρα που έχουν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ερωτήσεις περί εκλογών στην ουσία μένουν αναπάντητες και στις αναφορές των κυβερνητικών στελεχών κυριαρχούν πάντοτε οι σφοδρές επιθέσεις κατά του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής στην ερώτηση (Real News) αν η κυβέρνηση θα δραπετεύσει, προσφεύγοντας στις κάλπες: «Ξέρετε για ποιο λόγο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο κος Μητσοτάκης; Διότι θέλει να παίζει το ρόλο του καλού και υπάκουου μαθητή των δανειστών και μέσω αυτής της επιλογής προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να οικοδομήσει μια συμμαχία με κάποιους από αυτούς για την πτώση της κυβέρνησης. Πρόκειται πραγματικά για μια εξευτελιστική για την αξιωματική αντιπολίτευση στάση.

Επαναλαμβάνω λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα και μοναδικό σενάριο: Την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και χωρίς επιπλέον λιτότητα».

Σε ανάλογο πνεύμα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, απάντησε στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «διατηρεί τα κοινωνικά ερείσματα ώστε να πάμε σε εκλογές το 2019 και όχι νωρίτερα», με τις εξής φράσεις: 

«Ας μην ξαναλέμε πάλι τα ίδια γιατί γίνεται κουραστικό. Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι κυβερνήσεις εκλέγονται και κρίνονται από το λαό. Να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.