ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Βαθιές μεταρρυθμίσεις για να φύγουμε από τη λιτότητα

19:36 - 20 Φεβ 2017 | Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Βαθιές μεταρρυθμίσεις για να φύγουμε από τη λιτότητα
Τη συμφωνία με την Ελλάδα για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαιώσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει βούληση για αλλαγή του μίγματος πολιτικής στην Ελλάδα, "για να φύγουμε από τη λιτότητα και να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις". Υπογράμμισε, πάντως, πως ακόμη δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά για να υπάρξει πρώτα τεχνική συμφωνία.

"Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση γι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης", τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

"Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα προχωρήσουμε στις βαθειές μεταρρυθμίσεις", σημείωσε ακόμα για να προσθέσει πως "θα επιστρέψουμε στο Eurogroup για πολιτική συμφωνία, όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία".

 

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι βασικά αυτές που ζητά το ΔΝΤ και κυρίως αφορούν το αφορολόγητο και τις συντάξεις, που θα είναι τα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Προφανώς, το πλαίσιο αυτό της συμφωνίας σηματοδοτεί και την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ακόμα πως χρονικά υπάρχουν περιθώρια, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης εκταμίευσης κάποιας δόσης προς την Ελλάδα, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

 

Υπογράμμισε, επίσης, πως το θέμα του χρέους θα συζητηθεί ξανά όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, καθώς εκτιμάται πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν αυτή τη στιγμή οριστεί, είναι αρκετά.

 

Ιδιαίτερα αισιόδοξος ο Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε από την πλευρά του πως "υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης και μια ομάδα εργασίας που έχει φέρει τα αποτελέσματά της".

 

Συνέχισε λέγοντας πως "είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της. Ολοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο πια. Η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016".

 

"Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν", είπε κλείνοντας.

 

Στην ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, στάθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τα πέρας του Eurogroup,ενώ τόνισε ότι είναι θετικό στοιχείο το γεγονός πως υπάρχει κοινή βάση για επιστροφή των θεσμών.

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετικό σημάδι την αποπληρωμή από την Ελλάδα του ομολόγου ύψους δύο δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει ανάλογη μείωση του ελληνικού χρέους.

 

Τόνισε ότι στις τέσσερις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα υπάρχει ανάπτυξη εντυπωσιακή και μόνο η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα.

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ευτυχής για την ανανέωση της θητεία του ως επικεφαλής του ESM για πέντε ακόμη χρόνια, όπως αποφασίστηκε από το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:56 - 20 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.