ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όπου μεταρρυθμίσεις, βάλτε αφορολόγητο - εργασιακά - συντάξεις

09:22 - 21 Φεβ 2017 | Οικονομία
Όπου μεταρρυθμίσεις, βάλτε αφορολόγητο - εργασιακά - συντάξεις
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε πως στο ελληνικό πρόγραμμα, το βάρος από εδώ και στο εξής θα πέσει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα.

Τι σημαίνει, όμως, μεταρρυθμίσεις στην παρούσα φάση; Όπου… μεταρρυθμίσεις, βάλτε λοιπόν αφορολόγητο, εργασιακά και συντάξεις.

 

Αυτά τα τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για τις τρεις βασικές ενστάσεις του ΔΝΤ, που φαίνεται να παίρνει τα συγκεκριμένα… ανταλλάγματα, προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, η οποία θα αντισταθμίζεται από μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών και στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα. 

 

Αυτή είναι άλλωστε η… στρατηγική της συμφωνίας, που έχει συμφωνηθεί (σε πρώτη φάση) ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές. Παίρνονται αποφάσεις για δύσκολα μέτρα και σκληρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, θα συνοδεύονται και με… τυράκια βελτίωσης ορισμένων άδικων μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

 

Το αν είναι εφικτό να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο, θα φανεί στο χειροκρότημα, αλλά η επιδίωξη που υπάρχει είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ένα αντίμετρο για κάθε μέτρο.

 

Κάπως έτσι «αμπαλάρονται» τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να επιμένει πως επί της ουσίας αυτά δεν θα παρθούν καν, γιατί θα υπάρχουν αντίστοιχα αντίμετρα, που θα φέρουν τον λογαριασμό στο μηδέν…

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.