ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμα τα ΚΕΠ δανειοληπτών

16:44 - 23 Φεβ 2017 | Οικονομία
Έτοιμα τα ΚΕΠ δανειοληπτών
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο κρήριο του Κεράνη στον Ρέντη. Στόχος είναι το πρώτο εξάμηνο του 2017 να λειτουργούν 120 κέντρα σε πόλη την Ελλάδα με πρώτα τον επόμενο μήνα σε Αθήνα και Πειραιά στις εγκαταστάσεις των κεντρικών ΚΕΠ. Επίσης την Τετάρτη ξεκινά η λειτουργία τιυ ψηφιακού ΚΕΠ στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr.

Η λειτουργία αυτών των γραφείων σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Φώτη Κουρμούση θα στοχεύει στην παροχή ισότιμης πληροφοριακής πρόσβασης στα εργαλεία ρύθμισης και προστασίας στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν να απευθυνθούν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, σε ιδιώτες δικηγόρους.

 

Πλέον οι δανειολήπτες θα μπορούν να πάρουν κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση των ρυθμίσεων ή διακανονισμών που έχουν κάνει με τις τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετούν χωρίς καθυστερήσεις τις οφειλές τους.

 

Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τους όρους των δανείων ή ρυθμίσεων που τους έχουν προτείνει οι τράπεζες από νομικούς και οικονομολόγους των Γραφείων, αλλά και να υπολογίζουν και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την περίπτωση τους.

 

Επιπλέον θα μπορούν να πληροφορούνται σχετικά με τις έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», τα δικαιώματά τους και τον χρονικό ορίζοντα προστασίας τους από τραπεζικές συμβάσεις πίστωσης ή διευθέτησης οφειλών, ενώ θα μπορούν να τους διατεθούν τυποποιημένα υποδείγματα του νόμου Κατσέλη και του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών με σκοπό την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων τους.

 

Επίσης θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες που έχουν σχετικά με εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους, αλλά και θα μπορούν να υποβάλουν τις καταγγελίες τους, οι οποίες από τα Γραφεία αυτά θα διαβιβάζονται στη γενική γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή.

 

Η υπηρεσία δεν μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των αιτημάτων λόγω περιορισμών στα προσωπικά δεδομένα.

 

 Κατά μέσο όρο με βάση την εμπειρία άλλων χωρών όπως η Ισπανία η Πορτογαλία η Ιρλανδία 40.000 δανειολήπτες αναμενεται να εξυπηρετηθούν. Ο όγκος των ιδιωτικών δανείων (καταναλωτικών και στεγαστικών) που εκτιμάται που είναι σε καθυστέρηση ανερχεται στα 20 δις.

 

Αξίζει μα σημειωθεί ότι εν οψει διαπραγμάτευσης θα τεθεί και πάλι το θέμα επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη αλλα προφανώς με αλλαγή κριτηρίων.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.