ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χρέος μοναδικό σημείο... επαφής στο «χάσμα» Τσίπρα-Λαγκάρντ

18:53 - 23 Φεβ 2017 | Οικονομία
Το χρέος μοναδικό σημείο... επαφής στο «χάσμα» Τσίπρα-Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει πως Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ συνομίλησαν τηλεφωνικά μετά το Eurogroup της Δευτέρας και ουσιαστικά επιβεβαίωσαν το "χάσμα" που υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις της Ελλάδας και του Ταμείου. Διαπίστωσαν, ωστόσο και ένα σημείο... επαφής, που δεν είναι άλλο από το ζήτημα του χρέους.

Το ΔΝΤ κρατά γενικώς μικρό καλάθι για την πορεία της αξιολόγησης και περιμένει πρώτα απ` όλα να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά στο "τρίγωνο" συντάξεις-εργασιακά-αφορολόγητο.

 

Η ελληνική πλευρά υποχώρησε αρχικά, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί, ωστόσο, δεν είναι απόλυτα έτοιμη για άμεσες παρεμβάσεις, γεγονός που δεν αρέσει στο Ταμείο. Ξεκάθαρη είναι επίσης η αντίθεση της Λαγκάρντ με την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για "πολιτική" λύση.

 

Ωστόσο, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης βλέπουν ως θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει για το θέμα του χρέους. "Η Ελλάδα έκανε βήματα με την αποδοχή νέου δημοσιονομικού μείγματος, το ΔΝΤ από πλευράς του, έκανε βήματα αποδεχόμενο το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει με τη σειρά της βήματα, με την ελάφρυνση του χρέους", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

 

Μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι αλήθεια πως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και μόνο έτσι δέχεται να μείνει στο πρόγραμμα, έστω κι αν δεν υπάρχει άμεση ελάφρυνση του χρέους. Και σε αυτό το ζήτημα, όμως, ζητά δεσμεύσεις.

 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την Πέμπτη είπε πως "το ΔΝΤ θέλει σαφή και αναλυτική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντική στάδιο".

 

Ο Ράις αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σημείωσε ότι πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. "Ολοι μπαίνουν στις συζητήσεις με την καλύτερη δυνατή διάθεση να κάνουν ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό", τόνισε.

 

Ο ίδιος τέλος διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ-Μέρκελ για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 23 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.