ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Forum Δελφών-Σημίτης:Το επιτόκιο για δανεισμό από τις αγορές διαρκώς αυξάνεται

17:17 - 03 Μαρ 2017 | Οικονομία
Forum Δελφών-Σημίτης:Το επιτόκιο για δανεισμό από τις αγορές διαρκώς αυξάνεται
"Δεν μπορούμε να θέτουμε ερώτημα για το αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ένταξης στην ευρωζώνη. Είναι τόσο άσχετο με την πραγματικότητα. Είναι σαν να ρωτάμε αν ο άνθρωπος αντέχει τη ζωή. Ο άνθρωπος ή ζει ή αυτοκτονεί", σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο ενός πάνελ στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. "Το Grexit πλανάται ακόμα" σημείωσε ο κ. Σημίτης, ενώ προειδοποίησε ότι το επιτόκιο που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές όλο και αυξάνεται.
"Πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει η επιλογή της ένταξης στο ευρώ. Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο", πρόσθεσε.
 
"Υπάρχει μια άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να προωθήσει τα αιτήματά της, καθώς η ΕΕ δεν θέλει να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματά της. Διαφωνώ. Η υποχώρηση που θέλει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι Ευρωπαίοι δεν θα διακινδυνεύσουν τα εκλογικά τους ακροατήρια, ούτε βλέπουν με συμπάθεια τις θέσεις της κυβέρνησης", επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.
 
"Υπάρχει και το θέμα της εμπιστοσύνης. Αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα που θα έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει πιο πριν αποτελεσματικά. Την ίδια εικόνα έχει και η αγορά", πρόσθεσε.
 
"Η κοινή πορεία των χωρών της Ένωσης αποτελεί μια τεράστια επένδυση που ένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο" προσέθεσε και τόνισε πως "η διεθνής αλληλεξάρτηση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κράτη με απόλυτη αυτονομία, καθώς προβλήματα (όπως η μετανάστευση ή η κλιματική αλλαγή) απαιτούν συμπόρευση και συνεργασία".
 
Αναφορικά με την κρίση, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι αυτή εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πιο δυσμενές, καθώς στην μεν ΕΕ "το 2017 είναι έτος εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες", ενώ  στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική Τραμπ φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί από έναν "εθνικιστικό ηγεμονισμό".
 
"Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» τόνισε στη συνέχεια ο κ Σημίτης και σημείωσε πως «η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;".
 
Επ’ αυτού, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της "έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου" και υπογράμμισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας "οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο".
 
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ τέλος, ο κ. Σημίτης επεσήμανε το πρόβλημα της "δομικής ανισορροπίας" που τη χαρακτηρίζει - "ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα" είπε – και άρα, αν δεν αρθεί αυτή η αδυναμία "οι κρίσεις στην Ένωση θα έρχονται και θα επανέρχονται" τόνισε. 
 
Μαρία Μιχάλη
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.