ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Forum Δελφών-Μητσοτάκης: Λάθος η κυβέρνηση να δεχτεί αυτά τα πλεονάσματα

23:14 - 03 Μαρ 2017 | Οικονομία
Forum Δελφών-Μητσοτάκης: Λάθος η κυβέρνηση να δεχτεί αυτά τα πλεονάσματα
Για κάποια από τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής στη διαπραγμάτευση, αλλά και για τους δικούς του στόχους στην οικονομική πολιτική μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του LSE, Kevin Featherstone, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στη χώρα μας υπάρχει η γενικευμένη αίσθηση πως τα μνημόνια επιβλήθηκαν από τους πιστωτές μας, ωστόσο για να διαπραγματευτεί η Ελλάδα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταματήσουμε τις καθυστερήσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μη βιώσιμο τον στόχο που έχει τεθεί για υψηλά πλεονάσματα, λέγοντας πως η κυβέρνηση έκανε λάθος που τον αποδέχθηκε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παρά τα δεινά που τους έχει προκαλέσει, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστή τροχιά, οικονομική ή γεωπολιτική.

Τα καταστροφικά σενάρια επιστροφής στη δραχμή, αναπαράγονται από απεγνωσμένους ανθρώπους και όσο συνεχίζεται η οικονομική κατήφεια και η ανεργία παραμένει στο 22-23% τόσο θα διατηρούνται. Ωστόσο για την πλειοψηφία αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, τόνισε. "Πρέπει να ανοίξουμε τις αγορές μας, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης".

Σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει άμα αναλάβει την πρωθυπουργία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα από τη μείωση των φόρων και της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Άλλες κρίσιμες πρωτοβουλίες, αφορούν τον εξορθολογισμό στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά και τη μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ένα πακέτο θεσμικών αλλαγών. "Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τους θεσμούς, που είναι σχετικά αδύναμοι και να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση για την αλλαγή της δομής τους". Ξεχωριστά, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω της άρσης των μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από τις αποσβέσεις που λαμβάνουν χώρα σε εταιρικό επίπεδο. Κύριο μέλημα μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ταχείας προώθησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και τη συγκρότηση μίας ομάδας από τους πιο ικανούς που θα προέρχονται και εκτός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:16 - 03 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.