ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Αναζωπυρώνεται ο «πόλεμος» στην ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση

15:13 - 07 Μαρ 2017 | Οικονομία
WSJ: Αναζωπυρώνεται ο «πόλεμος» στην ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση
Η ευρωπαϊκή οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, καλλιεργώντας αισιοδοξία , αλλά και αναζωπυρώνοντας έναν "πόλεμο" μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στον "πόλεμο" αυτό αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα της Wall Street Journal: Στο ένα "στρατόπεδο" τοποθετεί τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi και στο άλλο, τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann. Ο μεν Draghi θέλει να αποφύγει δραματικές κινήσεις, εν όψει των εκλογών στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ο δε Weidmann - ένθερμος επικριτής της πολιτικής του "εύκολου χρήματος" της ΕΚΤ - εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τις πρακτικές για την τόνωση της οικονομίας, τις οποίες θεωρεί υπερβολικές ισχυρές για μία οικονομία που ανακάμπτει.

Η κόντρα γύρω από το επίμαχο θέμα (αυτό των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της αποτελεσματικότητάς τους) επανέρχεται, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Σημειωτέον πως σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit, η Ευρωζώνη αποτελεί την οικονομία με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, μεταξύ των ώριμων αγορών. 

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα και οι διαφωνίες που έρχονται και πάλι στην επιφάνεια συνιστούν "πονοκέφαλο" για τους επενδυτές, οι οποίοι και δυσκολεύονται να λάβουν σαφείς κατευθύνσεις σχετικά με το εάν, το πότε και το τι ακριβώς θα κάνει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μάλιστα, οικονομολόγοι από το εξωτερικό της Ευρωζώνης παρατηρούν πως δεν μπορούν με ευκολία να κρίνουν κατά πόσο αυτή η διαμάχη εστιάζει όντως στην οικονομία της Ευρωζώνης ή εάν είναι πολιτικά καθοδηγούμενη. 

"Πρόκειται για μία σημαντική συζήτηση που θα μπορούσε να έχει έναν μεγάλο χαμένο: Τη φήμη της ΕΚΤ", σημείωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING-DiBa στη Φρανκφούρτη. 

Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, έπειτα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Mario Draghi αναμένεται να διατηρήσει τον ίδιο τόνο στο μήνυμά του, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν υποδηλώσει πως θέλουν να συνεχιστεί το QE τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητας ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Πάντως, όπως αναφέρει η WSJ, κάποια στιγμή μέσα στο 2017, ενδεχομένως στη διάρκεια του καλοκαιριού, αναμένεται σήμα για αλλαγή της πορείας. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:15 - 07 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.