ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλείδωσε» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός- Παραμένουν οι Θεσμοί;

22:41 - 08 Μαρ 2017 | Οικονομία
«Κλείδωσε» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός- Παραμένουν οι Θεσμοί;
Σύμφωνα με πηγή της διαπραγματευτικής ομάδας, επήλθε οριστική συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το βράδυ της Τετάρτης.

Να σημειωθεί πως η συζήτηση μεταξύ των μελών του κυβερνητικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών, συνεχίζεται τόσο γα τα δημοσιονομικά όσο και για τα εργασιακά και όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αύριο. 

Το ορόσημο της 20ης Μαρτίου για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, την ώρα που το πιθανότερο σενάριο είναι οι θεσμοί να αναχωρήσουν εντός της εβδομάδας και να επιστρέψουν στην Αθήνα εφόσον υπάρξει πρόσφορο έδαφος.

Θυμίζεται πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη. Όμως γεννούνται ερωτηματικά για τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν, τελικά, να ενταχθούν προκαλεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό απαιτείται να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Πρόσθετα, η σύναψη ρύθμισης μετά την 1η/7/2016 καθιστά απαγορευτική την ένταξη επιχειρήσεων, διότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες ρυθμίσεις την παραπάνω ημερομηνία. Το αρνητικό τρίπτυχο συμπληρώνεται από την προϋπόθεση να μην έχει ένας πιστωτής το 85% των απαιτήσεων, γεγονός που επίσης αφορά ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, διότι είναι σύνηθες μια επιχείρηση το δανεισμό της να το διατηρεί σε έναν πιστωτικό φορέα, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:05 - 09 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.