ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αγκάθια της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

10:55 - 10 Μαρ 2017 | Οικονομία
Τα αγκάθια της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Μπορεί να τα βρήκαν Θεσμοί και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ωστόσο υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει στην πορεία να διευκρινιστούν ώστε να καταστεί λειτουργική η ρύθμιση.
Άλλωστε είναι κομβική για την ολοκλήρωση της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένοι μετρήσιμοι «σφιχτοί» μάλιστα στόχοι από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Μία από τα σημεία που απασχολεί τράπεζες και θεσμούς είναι το ύψος των οφειλών που θα εντάσσονται στη διαδικασία. Ο φόβος του να υπάρξει «μπούκωμα» στους μηχανισμούς των τραπεζών κι όχι μόνο, οδηγεί σε μεγαλύτερα όρια πάνω από τα οποία μπορούν να ενταχτούν οφειλές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ή εναλλακτικά σε ενδιάμεσες λύσεις.
Η πολιτεία θέλει να παραμείνει το όριο των 20.000 ευρώ, πάνω από το οποίο αν υπάρχουν συνολικές οφειλές δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό. Ωστόσο τράπεζες και θεσμοί το θεωρούν χαμηλό. Έτσι φαίνεται να προκρίνεται η ενδιάμεση λύση, όσοι έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 να μπαίνουν σε ηλεκτρονικό σύστημα διακανονισμού. Τώρα το πώς και αν θα λειτουργήσει το σύστημα είναι ένα θέμα καθώς ήδη είναι σε εκκρεμότητα η βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα στηρίξει συνολικά το όλο εγχείρημα και θα τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.). Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις, αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή μέσα στο Καλοκαίρι.
Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία Θεσμών-κυβέρνησης αποφασίστηκε η μείωση προστίμων και προσαυξήσεων των οφειλών προς το δημόσιο έως και 95% αλλά και οι δόσεις που θα ισχύουν και θα είναι 120.
Από τα σημεία στο νομοσχέδιο που έχουν κατατεθεί που μένει να διασαφηνιστούν είναι το εάν θα υπάγεται στις ρυθμίσεις αυτές κάποιος που έχει οφειλές που κατά 85% είναι σε έναν πιστωτή, αλλά και το κριτήριο για ένταξη στον εξωδικαστικό να υπάρχει μια θετική χρήση την τελευταία τριετία.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.