ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης για Παιδεία: «Σημαντική η αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων»

20:28 - 05 Μαρ 2007 | Οικονομία
Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στον χώρο της Παιδείας, η κυβέρνηση «διά στόματος» Γ. Αλογοσκούφη ( σ.σ. την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας κα Μαριέτα – Γιαννάκου) διαμηνύει ότι με το σχέδιο νόμου για την Παιδεία μπαίνουν οι βάσεις για μια ουσιαστική βελτίωση των πραγμάτων.

«Είναι σημαντική η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας κατά την ομιλία του στην εκδήλωσηπου διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας « «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» στην Θεσσαλονίκη, ενώ επισήμανε ότι «μικροκομματικές σκοπιμότητες και κοντόφθαλμες κινήσεις τακτικής δεν χωρούν σε τόσο κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, μια αποτελεσματική πολιτική μεταρρυθμίσεων πρέπει να εκπληρώνει τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:

1.Να έχει σαφή στόχευση για την αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών θεσμών. Να έχει σαφή στόχευση για τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Διότι, η παραγωγή είναι κυρίως έργο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά η ρύθμιση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, η παροχή των δημοσίων αγαθών, καθώς και η βελτίωση της διανομής του εισοδήματος είναιέργο του κράτους.

2.Να λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Δηλαδή, την υφιστάμενη διάρθρωση του ιδιωτικού τομέα και του κράτους, την υφιστάμενη διανομή του εισοδήματος, τις αντοχές της κοινωνίας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τους διαθέσιμους πόρους.

3.Τα επί μέρους στοιχεία της πολιτικής αυτής να έχουν αναλυθεί και συζητηθεί ευρέως στα πλαίσια ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου. Να έχει προηγηθεί, με άλλα λόγια, η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, ο ευρύτερος δυνατός κοινωνικός διάλογος. Διότι, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι αναγκαίες, όμως δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά, αν δεν πεισθεί και η κοινωνία για την αναγκαιότητά τους.

Από την ομιλία του υπουργού Οικονομίας δεν έλειψαν και οι «βολές» προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο οποίος την κατηγόρησε ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Θα περίμενε κανείς μια στάση χρήσιμη για τη χώρα και τους πολίτες», είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότιόχι μόνο επέλεξε να καταψηφίσει κάθε προσπάθεια και κάθε μεταρρύθμιση, που ως στόχο είχε να κινήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, αλλάεπιπλέον επιχείρησε και με διάφορα προσχήματα να διαμορφώσει και ένα κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης με στόχο το μικροκομματικά οφέλη.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκλεισε την ομιλία του ζητώντας ευρύτερη συναίνεση για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.