ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μηχανισμός και ο χρόνος για τα αντίμετρα διχάζει κυβέρνηση-θεσμούς

10:55 - 14 Μαρ 2017 | Οικονομία
Ο μηχανισμός και ο χρόνος για τα αντίμετρα διχάζει κυβέρνηση-θεσμούς
Η ανάγκη για σερβίρισμα των μέτρων έχει οδηγήσει σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν από την πρώτη στιγμή. Κι όλα αυτά στο φόντο μιας αργής διαδικασίας που δύσκολα φαίνεται να τελεσφορεί μέχρι τις 20/3. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο οι θεσμοί λένε άλλα και κυρίως ζητούν διαβεβαιώσεις απτές για υπερβάσεις και μετά παροχές. Με δεδομένο μάλιστα ότι το κριτήριο της εισπραξιμότητας είναι κομβικό, δεν αποκλείεται να ζητήσουν περισσότερα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ έλεγε πως αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των θεσμών, αποδειχθεί όντως μια διαρθρωτική και άρα βιώσιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.


Σύμφωνα, επίσης, με το έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή, εν όψει του Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντεισελμπλουμ τονίζει ότι τα όποια αντίμετρα πάρει η ελληνική κυβέρνηση από 1/1/2019 ως αντιστάθμισμα στα επιπλέον μέτρα «θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».


Όπως σημειώνει ο Ολλανδός αξιωματούχος στο ίδιο έγγραφο, τα όποια αντίμετρα, εάν εφαρμοστούν, μετά το 2019, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων.


Κάτι τέτοιο όμως οδηγεί σε πολιτική αυτοκτονία την κυβέρνηση καθώς θα κληθεί να πάρει σκληρά μέτρα και να περιμένει το πότε θα πιστοποιηθεί η όποια υπέρβαση για να δώσει παροχές. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αφορούν το 2019 οπότε και οι εκλογές.


Ουσιαστικά οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν ένα μηχανισμό που να δίνει έγκυρες προβλέψεις και πιστοποιεί τα στοιχεία το Δεκέμβριο του 208 πριν το κάνει Eurostat στα μέσα Απριλίου του επομένου έτους.


Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα το Δεκέμβριο το 2018 αρκούν για να βγουν ασφαλή δημοσιονομικά συμπεράσματα και να καθοριστεί το μείγμα πολιτικής για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο οι θεσμοί διαφωνούν και επιμένουν για εφαρμογή μέτρων κι αν στην πορεία του έτους φανεί ότι αποδίδουν να ληφθούν εκ των υστέρων τα αντίμετρα, δηλαδή η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της φορολογίας για τα πρόσωπα, η μείωση του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η θέσπιση αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων απασχόλησης.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.