ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση: Ενώπιον σκληρών πολιτικών διλημμάτων η κυβέρνηση

09:25 - 16 Μαρ 2017 | Οικονομία
Αξιολόγηση: Ενώπιον σκληρών πολιτικών διλημμάτων η κυβέρνηση
Του Γιώργου Αλεξάκη Ενώπιον υπαρξιακού διλήμματος βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς καλείται είτε να αποδεχτεί τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά αλλά και του Βερολίνου για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Και τα δύο κτυπούν το σκληρό πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα της κυβερνώσας παράταξης που βλέπει ότι χωρίς τη συνθηκολόγηση σε αυτά τα δύο μέτωπα η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει και άρα η οικονομία θα περάσει σε φάση έντονης αποσταθεροποίησης. Στο φόντο αυτό προβάλλεται ως νέο χρονικό ορόσημο η 7ηΑπριλίου στο άτυπο Eurogroup που θα συνεδριάσει στην Μάλτα ως σημείο πιθανής έστω και μερικής συμφωνίας.
Χτες στην «κεκλεισμ​​​ένων των θυρών» ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, το κλίμα ήταν παγωμένο καθώς σταδιακά γίνεται αντιληπτό ότι οι πιθανότητες για αντίμετρα ή ισοδύναμες πολιτικές είναι μικρές. Ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας εν όψει των δύσκολων αποφάσεων.
 
«Τα μέτρα θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, θα υπάρχει στοχευμένη παρέμβαση για ένα ευρώ ελάφρυνση. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, όταν μας ζητούσαν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας. Αυτό το έχουμε αφήσει πίσω μας, τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται πολύ υψηλότερα από τους στόχους και για αυτό ακριβώς έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε πολιτικές όπως η εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς από τις Σέρρες που περιοδεύει.
 
Πάντως χτες η κυρία  Αχτσιόγλου περιέγραψε αντίμετρα ύψους 300-350 εκατ. ευρώ) για επίδομα στήριξης φτωχών νοικοκυριών και ανήλικα παιδιά, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και ένα σχέδιο για να συνδυαστεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας  με την Αναπτυξη μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (πιθανώς και για να καλυφθεί έτσι ένα μέρος της χρηματοδότησης και να μην χρειαστεί δάνειο 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα).
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλευτών τα μέτρα που θα προταθούν από την κυβέρνηση θα αφορούν κυρίως στήριξη δομών ανάσχεσης της φτώχειας και κάποιες λίγες επιδοματικές ενέργειες όπως:
 
- επίδομα ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια
 
- επίδομα απασχόλησης
 
- αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί το 50%  των μαθητών δημόσιων σχολείων
 
- αύξηση κατά 30% των θέσεων για παιδικούς σταθμούς
 
- μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ
 
- μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
 
- μικρή μείωση φόρου επιχειρήσεων
 
- επιδότηση απασχόλησης θέσεων εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα "τα φωτεινά μυαλά" που έφυγαν λόγω κρίσης
 
- μείωση εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους
 
- πολύ μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.
 
Καίνε τα εργασικά
 
Ειδικά στο μέτωπο των εργασιακών οι πιθανότητες για επίτευξη συμβιβασμού φαίνονται λίγες και γιαυτό από την ελληνική πλευρά προτείνεται τα εργασιακά να αποσυνδεθούν από το υπόλοιπο «πακέτο» προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Επιπλέον καυτά ζητήματα που μπορεί να πάνε πιο πίσω είναι και αυτά των δομικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας με μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας της ΔΕΗ.
 
Ουσιαστικά εάν συμβεί αυτό η διαπραγμάτευση οδηγείται σε «σαλαμοποίηση» που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη χώρα.  Η αναβολή και η παράταση εκκρεμοτήτων βάζει στον πάγο την ελληνική οικονομία και απομακρύνει την ένταξη των ομολόγων της στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν οδηγεί σε αποσαφήνιση του ρόλου του  ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ απομακρύνει την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
 
Πάντως στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει Παρασκευή ή  Σάββατο η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς θα γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το όλο πλαίσιο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης στη συζήτηση θα τεθούν θέματα που αφορούν την ενέργεια, τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», την λειτουργία του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων.
 
Όπως αναφέρεται οι εκκρεμότητες για τα όλα αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει στον μεγαλύτερο βαθμό μετά τη σχετική προετοιμασία που έχει γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.
 
Εφόσον βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης τότε μπορεί κάποια μέτρα να προκριθούν για ψήφιση άμεσα και κάποια για αργότερα κάτι που δίνει ανάσα στο κρατικό ταμείο που θα πρέπει εντός Απριλίου να καταβάλλει δόση για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το πιστόλι συνεπώς είναι στον κρόταφο για αποφάσεις που θα κρίνουν πολλά για την πολιτική πορεία της κυβέρνησης.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 16 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.