ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και ο Σόιμπλε ζητά να δεχτεί η αντιπολίτευση τα μέτρα

23:52 - 21 Μαρ 2017 | Οικονομία
Και ο Σόιμπλε ζητά να δεχτεί η αντιπολίτευση τα μέτρα
Να αποδεχτεί και η αντιπολίτευση τα μελλοντικά μέτρα, ζήτησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πάγια τακτική των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019.

"Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο", δήλωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Γερμανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

 

"Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα", πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. "Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα", συμπλήρωσε.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Σαπέν σχολίασε επικριτικά τη συγκεκριμένη απαίτηση, λέγοντας πως είναι παράλογη και εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα.

 

Διαψεύδει το ΔΝΤ

 

Πηγές του ΔΝΤ διέψευσαν λίγη ώρα αργότερα τις αποκαλύψεις Σαπέν σχετικά με το αίτημα για δεσμεύσεις από την πλευρά της ΝΔ.

 

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΔΝΤ "το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα".

 

Δεν μπορεί να καταβληθεί δόση χωρίς το ΔΝΤ

 

Στο μεταξύ και όσον αφορά την αξιολόγηση, νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι εξαρτάται από την Ελλάδα εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν πλέον αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έρχονται την ώρα που έχουν ξεκινήσει τα Brussels Groups καθώς μέσα στις επόμενες 72 ώρες επιχειρείται να βρεθεί μέσα από πολιτικούς συμβιβασμούς η "λύση" η οποία δεν έγινε εφικτή στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις και στις τέσσερις αποστολές των Θεσμών στην Αθήνα που προηγήθηκαν.

 

ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε

 

"H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει", τόνισαν κύκλοι του κόμματος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

 

"Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε", επεσήμαναν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:28 - 22 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.