ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου

21:28 - 28 Μαρ 2017 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου
Αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα εκφράζει κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν είναι κρίσιμο το EuroWorking Group της 30ης Μαρτίου.

Ακόμη, η ίδια πηγή ανέφερε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.

Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP), πρόσθεσε και σημείωσε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι "control freaks" όπως οι Ευρωπαίοι που θέτουν τόσα πολλά θέματα».

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν έχει δώσει ακόμη σαφή δείγματα ότι σκοπεύει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, το θέμα της διάρκειας του προγράμματός του παραμένει ανοιχτό, εφόσον ένα τυπικό πρόγραμμα του Ταμείου διαρκεί συνήθως 3 χρόνια.

Εξάλλου, η υλοποίηση της συμφωνίας για το χρέος με βάση συγκεκριμένα ορόσημα ίσως απαιτήσει, λένε ευρωπαϊκές πηγές, την παράταση και του ευρωπαϊκού προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2018 για ένα ή και περισσότερα χρόνια ώστε να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την ομαλή επιστροφή στις αγορές. 

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει μέτρα και για τη διετία 2019-2020 δηλαδή για μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου (τον Αύγουστο του 2018). 

Αν οι επαφές με το ΔΝΤ οδηγήσουν σε συμφωνία και με τους Ευρωπαίους για το χρέος, τότε στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα διευκρινιστεί ποια θα είναι τελικά η διάρκεια του προγράμματος του Ταμείου κι αν θα πάμε -ή όχι- σε Μνημόνιο 4 μετά τον Ιούλιο του 2018. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.