ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήνεται «μηχανισμός» προσέγγισης για άρση του αδιεξόδου-Τι προβλέπει ο συμβιβασμός

14:28 - 05 Απρ 2017 | Οικονομία
Στήνεται «μηχανισμός» προσέγγισης για άρση του αδιεξόδου-Τι προβλέπει ο συμβιβασμός
Σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές για συμφωνία που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκύπτει από διαφορετικές πηγές, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής.

Συγκλίνουσες πληροφορίες φανερώνουν πως οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group το βράδυ της Τρίτης έφεραν βελτίωση του κλίματος και φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. ΔΝΤ και Ελλάδα διατηρούν κάποιες σημαντικές ακόμα διαφωνίες, ωστόσο, υπάρχει κι ένα σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο εκτιμάται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει και να άρει το αδιέξοδο.

 

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα - θεσμοί

 

Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg δείχνουν πως Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

 

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο συμβιβασμός προβλέπει:

 

  • Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.
  • Εμπροσθοβαρής εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί για το 2020, εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εναπόκεινται προς το παρόν, στην έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Μαξίμου: Μηχανισμός που θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών για το πλεόνασμα
 
Την ίδια ώρα, με βάση πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει πως η μόνη διαφωνία που απομένει στην παρούσα φάση, αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
 
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Κομισιόν: Υπήρξε σύγκλιση απόψεων στο Brussels Group
 
Αισιόδοξες εκτιμήσεις υπάρχουν και από τη μεριά της Κομισιόν, με την εκπρόσωπο Τύπου Άννικα Μπράιντχαρτ να δηλώνει πως υπήρξε μια «σύγκλιση απόψεων χθες».
 
Αναφορικά με τις επαφές στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου του Επίτροπου Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με συμμετέχοντα και τον Επίτροπο, αποτέλεσε μια «καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων».  

Η Άννικα Μπράιντχαρτ, είπε πως η Επιτροπή θεωρεί πως υπήρξε «σύγκλιση απόψεων» στα ζητήματα της αξιολόγησης και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ελπίζει στην επίτευξη σημαντικής προόδου στη Μάλτα.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
 
Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 05 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.