ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνίες της αγοράς για το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

08:51 - 10 Απρ 2017 | Οικονομία
Αγωνίες της αγοράς για το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ξεκινάει τη Μ. Δευτέρα το απόγευμα, ζητούν παράγοντες της αγοράς.

Κύρια αιτία το γεγονός ότι αφενός προβλέπει μια σειρά από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, που συμπυκνώνονται σε 19-20 βήματα, κι αφετέρου ότι λόγω όγκου δουλειάς υπάρχει κίνδυνος συμφόρησης στα δικαστήρια. Έτσι μόνο για την υποβολή της αίτησης ένταξης στην διαδικασία απαιτούνται 25 βεβαιώσεις, που ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι είναι απαραίτητες για την εγκυρότητα της διαδικασίας.

 

Όμως η απόπειρα εξωδικαστικής ρύθμισης δε σταματά εκεί καθώς η τελική συμφωνία που θα διαμορφώνουν το δημόσιο, οι πιστωτές, οι οφειλέτες, οι συντονιστές και οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να επικυρωθεί μετά από έλεγχο από τα δικαστήρια μέσω εκούσιας διαδικασίας.

 

Η εμπλοκή της δικαιοσύνης

 

Ουσιαστικά το δικαστήριο θα ελέγχει τα έγγραφα αλλά και θα εξετάζει και όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν εγγράφως πριν εγκρίνει την όποια συμφωνία.

 

Το πλήθος των υποθέσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού δημιουργεί δέος δοθείσης και της όλης διαδικασίας. Συνολικά 420.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να τύχουν ρύθμισης. ‘Έτσι τα Πολυμελή Πρωτοδικεία (που ορίζει ο νόμος ως αρμόδια) μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με υπέρογκο όγκο δουλειάς, εφόσον σε μέρος των υποθέσεων κατατεθούν ενστάσεις κτλ. Τυχόν καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε πάγωμα διαδικασιών που είναι ό,τι χειρότερο για την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών και της οικονομίας κατ΄ επέκταση.

 

Επιπλέον η εξομοίωση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων θεωρείται ότι μπορεί να προξενήσει προβλήματα. Εκτιμάται ότι αν για τις μικρές εταιρίες υπήρχε μια πιο γρήγορη και λιγότερο γραφειοκρατική διαδικασία και για τις μεγάλες μια αντίστοιχη του πτωχευτικού κώδικα θα λύνονταν προβλήματα.

 

Τέλος κομβική για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου είναι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η ανάγκη για κάλυψη των τραπεζικών στελεχών αλλά και των κρατικών υπαλλήλων από ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Φορείς της αγοράς αλλά και των τραπεζών επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ισχύσει ταυτόχρονα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό η εν λόγω διάταξη που ωστόσο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα την φέρει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.