ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεργασίες για το χρέος: Εκατέρωθεν μηνύματα και... μυστηριώδης συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

08:26 - 11 Απρ 2017 | Οικονομία
Διεργασίες για το χρέος: Εκατέρωθεν μηνύματα και... μυστηριώδης συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Κρίσιμη ήταν η χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το ελληνικό χρέος. Παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, απλά χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως και χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, από τη Μαδρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διεμήνυσε ότι ήρθε η ώρα για οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να προβαίνει σε υποστηρικτική δήλωση.

 

Ωστόσο, νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της ρύθμισης του χρέους.

 

Τσίπρας: Ώρα για οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους

 

«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

 

«Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες.

 

Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορά.

 

Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Όλαντ: Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας

 

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση.

 

Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο».

 

Αυτό τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

 

Είπε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».

 

Επιμένει ο Σόιμπλε: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος

 

Το Βερολίνο θέλει, η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

 

«Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τακτικό briefing.

 

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η ίδια σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

 

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι ικανά να εντάξουν τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.

 

Η απάντηση της κυβέρνησης στον Σόιμπλε

 

Κύκλοι του Μαξίμου απαντούν στις δηλώσεις Σόιμπλε, που νωρίτερα διαμήνυσε ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος.

 

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές παρουσίασαν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στη Μάλτα, αναφέροντας τα εξής:

 

«Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

 

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

 

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

 

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 11 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.