ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Καραμούζη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

20:27 - 11 Απρ 2017 | Οικονομία
«Καμπανάκι» Καραμούζη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για το σχέδιο νόμου που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου έχει τεθεί υπό επεξεργασία το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι οι τράπεζες διατηρούν ενστάσεις και επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου, οι οποίες αν δεν ληφθούν υπόψη, τότε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν θα επιτελέσει το σκοπό του και γρήγορα θα πρέπει να αντικατασταθεί, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

 

Ως προς το πεδίο εφαρμογής, ο πρόεδρος της ΕΕΤ ανέφερε πως ο νόμος θα πρέπει να αφορά επιχειρηματικές οφειλές και όχι ατομικές ή προσωπικές οφειλές των επιχειρήσεων. Τόνισε δε, ότι οι τράπεζες είναι υπέρ του καθορισμού του ελάχιστου ύψους οφειλών στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου.

 

Ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και ζήτησε να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος, διότι η δικαστική επικύρωση θα επιβαρύνει σημαντικά κατά 18 μήνες τη διαδικασία και ήδη τα δικαστήρια είναι υπερφορτωμένα. Όπως επισήμανε, σήμερα δίνονται για το νόμο Κατσέλη ημερομηνίες εκδίκασης για το 2032, ενώ εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις.

 

«Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα πρέπει να αρχίσει την ημέρα που θα ισχύσει ο νόμος. Καμία αίτηση να μη γίνει γραπτά», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, υποστηρίζοντας ότι χωρίς την ηλεκτρονική πλατφόρμα ο νόμος δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατία.

 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου που διευκολύνουν τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών.

 

Ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε κρίσιμο για την πορεία του τραπεζικού συστήματος το θέμα των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ότι ο στόχος μείωσης κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 είναι δύσκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκαν στα 74 δισ. ευρώ και στα περίπου 100 δισ. ευρώ, με βάση τον ευρύτερο ορισμό. Τα 100 δισ. ευρώ αποτελούν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου και είναι ποσοστό-ρεκόρ για την Ευρώπη.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:39 - 11 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.