ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Να αποφασιστούν προκαταβολικά οι παρεμβάσεις για το χρέος

13:51 - 12 Απρ 2017 | Οικονομία
Λαγκάρντ: Να αποφασιστούν προκαταβολικά οι παρεμβάσεις για το χρέος
Μία πρόγευση των θέσεων του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα έδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Η κα. Λαγκάρντ τόνισε πως χρονικά αυτό που πρέπει πρώτα να γίνει είναι να εφαρμοστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά σημείωσε πως παράλληλα μπορεί να καθοριστεί και το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την οποία όπως είπε θεωρεί αναγκαία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τοποθέτησε χρονικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ωστόσο, σημείωσε πως οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά.

 

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, επιβεβαίωσε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής κάποιας δανειοδοτικής βοήθειας» προς την Ελλάδα.

 

Ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, «βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου», μέχρι την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

 

Στην ομιλία της η κα. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σημειώνοντας πως κερδίζει δυναμική. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάπτυξη απειλείται από τη «δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού».

 

Όμως είπε πως ο περιορισμός του εμπορίου θα ήταν ένας «αυτοτραυματισμός» που θα δημιουργήσει προβλήματα στις αλυσίδες προμηθειών και θα αυξήσει τις τιμές για εξαρτήματα και καταναλωτικά αγαθά, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.