ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ

17:33 - 20 Απρ 2017 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ
Πολλά και σημαντικά μηνύματα έστειλε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Atlantic Council, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του, ενώ απάντησε και σε πολλές σχετικές ερωτήσεις, αναδεικνύοντας το θέμα του χρέους ως το κορυφαίο debate την παρούσα περίοδο.

Ο επικεφαλής του ESM υπερασπίστηκε την άποψη που λέει πως το ελληνικό χρέος δεν έχει πρόβλημα και πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν πρέπει να αποφασιστούν από τώρα, αλλά να καθοριστούν σε νέες συζητήσεις που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

 

Ο κ. Ρέκγλινγκ υποστήριξε μάλιστα πως η Ελλάδα δανείζεται με εξαιρετικούς όρους και επί της ουσίας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε "η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της".

 

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία μας. Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο", υπογράμμισε.

 

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να τονίσει ότι οι εταίροι έχουν δείξει πραγματική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την τόσο φθηνά, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο.

 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε μηνύματα και προς την ελληνική πλευρά λέγοντας πως η χώρα μας είναι η μόνη από τις πέντε που μπήκαν σε πρόγραμμα στήριξης, που δεν έχει καταφέρει να το ολοκληρώσει με επιτυχία.

 

Σε επιπλέον ερωτήσεις για το ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ακόμα πως στην Ευρώπη οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν είναι υπέρ της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης. Άφησε όμως ανοιχτό παράθυρο ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

 

«Η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα προσφέρει και μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι υπέρ της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης, δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στην Ευρώπη. Παράλληλα εάν αυτά τα μέτρα είναι περιορισμένα δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα», επισήμανε.

 

Τέλος,  σε ερώτηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση απάντησε: «Συζητάμε για αυτό το θέμα. Το συζητάμε και εδώ στην Ουάσιγκτον. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη. Πάντως το Eurogroup μπορεί να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή, από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 20 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.