ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρό παζάρι με ΔΝΤ και συμμαχίες για το κυριακάτικο άνοιγμα στα Σούπερ Μάρκετ Κύριο

15:00 - 30 Απρ 2017 | Οικονομία
Σκληρό παζάρι με ΔΝΤ και συμμαχίες για το κυριακάτικο άνοιγμα στα Σούπερ Μάρκετ
Το άνοιγμα των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές προβάλλει ως ένα από τα κυριότερα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β` αξιολόγησης. Το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή κι εμμένει σε άνοιγμα Κυριακών όλο το χρόνο, καθώς και σε άνοιγμα των σούπερ μάρκετ.

Το αίτημα για 52 Κυριακές αναμένεται πως δεν θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, με δεδομένες τις πιέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση.

 

Κομβικό θέμα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία αποτελεί το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ.Lidl και AB θέλουν σε τουριστικές περιοχές να είναι ανοικτά ένα εξάμηνο όλες τις Κυριακές, συν τις 8, δηλαδή συνολικά 32 Κυριακές. Πρόκειται για μία πρόταση με την οποία διαφωνεί ο Σκλαβενίτης.

 
Το Ταμείο την ίδια ώρα επιθυμεί να χαρακτηριστεί με νόμο τουριστική περιοχή οποιαδήποτε έχει πάνω από 2000 κλίνες. Αυτή είναι και η πρόταση του ΣΕΤΕ.
 
Γενικά το ΔΝΤ που παίζει τον προεξάρχοντα ρόλο επιδιώκει να απομειώσει το ρόλο των Περιφερειαρχών και να προωθήσει διατάξεις με καθολική ισχύ και να απομειώσει τα κριτήρια που εμποδίζουν το άνοιγμα καταστημάτων.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής.


Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα, όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.

 
Οι σχετικές συζητήσεις γίνονται με τους θεσμούς και τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως το θέμα των Κυριακών είναι αρκετά "δύσκολο" και θα μείνει στην ουρά της διαπραγμάτευσης. Θα κλείσει δηλαδή όταν κλείσει κι όλη αξιολόγηση, με τις εκτιμήσεις, πάντως, να αναφέρουν πως πιθανότερη εξέλιξη είναι αυτή της υποχώρησης από την ελληνική πλευρά.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 30 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.