ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και άνοιγμα της ρύθμισης χρέους

08:09 - 02 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και άνοιγμα της ρύθμισης χρέους
Με αποδοχή νέων μέτρων μείωσης εισοδημάτων, ιδιωτικοποιήσεων κι άνοιγμα αγορών τελικά επετεύχθη συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβερνησης μετά από ένα μαραθώνιο 12ωρης διαπραγμάτευσης την Πρωτομαγιά του 2017. Η ελληνική πλευρά κέρδισε τα εργασιακά και κάποια σημεία στα θέματα του υπέρ - ταμείου αλλά στα άλλα μέτωπα δέχτηκε προτάσεις των θεσμών.

Έτσι, ερχεται μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών έως και 18%, μείωση αφορολόγητου, πώληση λιγνιτικών μονάδων και άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές.

 

Μάλιστα η μεσοσταθμική μείωση σε συντάξεις, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής θα είναι 9%, ενώ τα μέτρα θα ισχύσουν από το 2019. Το 2020 στο θετικό σενάριο ή το 2019 στο δυσμενές, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μειωθεί το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα όρια και θα φτάσει σε 5.700 ευρώ έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

 

Η κυβέρνηση καλείται μάλιστα άμεσα να ψηφίσει μια δύσκολη συμφωνία με πρόσθετα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ ώστε να έχει επιχειρήματα ενοψει της πολιτικής συζήτησης για το χρέος και τα πλεονάσματα.

 

Άμεση νομοθετηση

 

«Υπάρχει άσπρος καπνός για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία μεριά η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει να κάνει τώρα είναι να την εφαρμόσει, είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων και συνέχισε:

 

«Από αύριο σε όλα τα επίπεδα δουλεύει η κυβέρνηση και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος».

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», είπε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

 

«Όπως καταλαβαίνετε έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι», σημείωσε κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της συμφωνίας.

 

ΔΕΚΟ και Υπερταμείο

 

«Έγιναν και θετικά πράγματα, δηλαδή ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ να πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (Υπερταμείο) που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική όπως τα αεροδρόμια. Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά. Είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

 

«Για τις Κυριακές υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

 

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018 είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ.: σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η μείωση του αφορολογήτου, θα είναι στις 5.700 έως 6.600, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2020.

 

Τα εργασιακά

 

Στον τομέα των εργασιακών, θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018.

 

Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία).

 

Στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση και θα νομοθετηθεί ο έλεγχος της διαδικασίας από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

 

Τα αντίμετρα

 

Το 2019 παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα υπάρξουν και τα θετικά μέτρα (εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) τα οποία προβλέπουν:

  • Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώτο χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
  • Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.
  • Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:59 - 02 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.