ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το... τοπίο μετά τη συμφωνία:Δόση, προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις από ΝΔ

13:50 - 05 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Το... τοπίο μετά τη συμφωνία:Δόση, προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις από ΝΔ
Στο τέλος του Ιουνίου προσδιόρισε την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος σημείωσε πως μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 22ης Μαϊου θα χρειαστούν πέντε με έξι εβδομάδες για να εκταμιευθούν τα χρήματα στη χώρα μας. Σε υποβάθμιση της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από 2,7% σε 2% θα προχωρήσει η Κομισιόν, γνωστοποίησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ασφαλώς, τόνισε πως για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή τα προαπαιτούμενα, κάτι που εκτίμησε θα γίνει στις 16 Μαϊου. Εκκρεμούν 80 προαπαιτούμενα.

 

Ειδικότερα, όπως είπε ο αξιωματούχος, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ακόμη 100 προαπαιτούμενες δράσεις. 80 πρέπει να νομοθετηθούν από την Βουλή.

 

Υπογράμμισε ακόμα πως πρέπει να αναιρεθούν διατάξεις που αντίκειται στον βασικό ασφαλιστικό νόμο. Υπάρχουν παλιές δευτερογενείς διατάξεις που δεν «κουμπώνουν» με τον Νόμο Κατρούγκαλο -και έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να αλλάξουν.

 

Για το ΔΝΤ είπε πως δεν θα έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών. "Emείς λέμε υπάρχει τεχνική συμφωνία & το ΔΝΤ λέει όχι λόγω χρέους και πλεονασμάτων", τόνισε.

 

Σε ο,τι αφορά τη δόση, αυτή θα περιλαμβάνει 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους, συν ένα ποσό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του κράτους εντός της χώρας. 

 

Ανάμεσα στα όσα είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως τόνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί σημαντική τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά και για τα μέτρα που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες για το 2019 και το 2020.

 

Σημείωσε, πως όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα το ΔΝΤ θέλει να δει ότι υπάρχει συναίνεση με την αντιπολίτευση, αλλά για την ώρα δεν πιέζει τόσο, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

 

Για το χρέος ανέφερε πως η όποια ελάφρυνση θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν θα μπορούσε ο τρόπος ελάφρυνσης, να έχει συμφωνηθεί νωρίτερα. "Θα ζητήσει όμως δεσμεύσεις και από ΝΔ να μην αναστρέψει τα μέτρα για το 2019 και 2020", είπε.

 

Επίσης, για μετά το τέλος του προγράμματος είπε πως η εποπτεία θα συνεχίσει να υπάρχει, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Για τα αντίμετρα σημείωσε πως έχουν συμφωνηθεί όντως μειώσεις φόρων, αν πιαστούν οι στόχοι.

 

Τέλος, σημείωσε πως τα χρήματα (21 δισ.) για τις τράπεζες θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του προγράμματος και χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν.

 

Γιώργος Αλεξάκης-Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 05 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.