ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εποπτεία σε... βάθος, ακόμα και πέντε χρόνια μετά το Μνημόνιο

15:48 - 05 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Εποπτεία σε... βάθος, ακόμα και πέντε χρόνια μετά το Μνημόνιο
Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει συχνα το τελευταίο διάστημα πως η συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης, ισοδυναμεί με εξιτήριο από την επιτροπεία, ωστόσο,οι δανειστές φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη και δεν προτίθενται να χαλαρώσουν την... επιτήρηση της χώρας μας στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Αν όλα κυλήσουν ρολόι το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο, η επιτροπεία έχει... μέλλον.

 

Αυτό τόνισε επί της ουσίας, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχους, σε ενημέρωση που έκανε στις Βρυξέλλες.

 

Χαρακτηριστικά τόνισε πως "δεν θα τελειώσουν όλα τα 2018", διευκρινίζοντας πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θεσμοί θα πρέπει να επιβλέπουν για το αν όλα κυλούν βάσει των συμφωνιών.

 

Ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος λοιπόν η εποπτεία θα συνεχίσει να υπάρχει και όπως εκτίμησε πως χρειάζονται τουλάχιστον 3 έως 5 χρόνια, για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει πως όλο αυτό το διάστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα και φυσικά ανά περιόδους να ελέγχονται από τους δανειστές.

 

Στην ίδια ενημέρωση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος γνωστοποίησε ακόμα πως η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, ενώ παρουσίασε και το τι μέλλει γενέσθαι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, που θα γίνει εκτός απροόπτου στο Eurogroup της 22ης Μαϊου.

 

Γιώργος Αλεξάκης-Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.