ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτος σταθμός το Μπάρι για τη ρότα του Ελληνικού χρέους

10:07 - 06 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Πρώτος σταθμός το Μπάρι για τη ρότα του Ελληνικού χρέους
Στην υπουργική σύνοδο των G7 στις 11 με 13 Μαΐου στο Μπάρι αναμένεται να τεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους χωρίς όμως υψηλές προσδοκίες, όπως καταφαίνεται από τα όσα αναφέρει μέχρι στιγμής το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Στο Μπάρι θα βρεθούν το σύνολο των εμπλεκομένων από τον Βόλγκανγκ Σόϊμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέχρι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Επίσης θα δώσουν το παρόν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Αυστριακός επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.
 
Επίσης στην υπουργική σύνοδο των 19 που θα συνέλθει στις 22 Μαΐου θα τεθεί εκ νέου το όλο ζήτημα καθώς εκεί θα ληφθεί και η πολιτική απόφαση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εισπράξει την δόση των 7 - 8 δισ. ευρώ.
 
Πάντως την Πέμπτη το EWG ανέλαβε να προετοιμάσει το Washington Group στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου των G7 στην οποία θα κυριαρχήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πάντως η Ελληνική πλευρά χαμηλώνει τους τόνους για προφανείς λόγους αναμένοντας μια γενική αναφορά στην ανάγκη λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
 
Επίσης αναμένει μια περιγραφή αλλά και μια επανάληψη της δέσμευσης των εταίρων-δανειστών ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Όσο για την ποσοτικοποίηση τους που αποτελεί και την πιο δύσκολη πτυχή του όλου θέματος, μάλλον η ελληνική πλευρά θα πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι του 2018...
 
Παράλληλα με το χρέος πάει και το παζάρι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου η Γερμανία επιμένει στην διατήρηση του 3,5% για 10 χρόνια ως το 2029 και όχι για μία τετραετία ως το 2022 που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Πάντως Ευρώπη και ΔΝΤ θα πρέπει να συγκλίνουν στις απόψεις σχετικά με το μέγεθος και το εύρος της επιπλέον ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας της  δημοσιονομικής θέσης  της Ελλάδας ώστε το Ταμείο να μπορέσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.   
 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:17 - 06 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.