ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σβήνουν» ζημιές τα fund και ανοίγουν δρόμο στην έκδοση χρέους

09:53 - 12 Μαϊ 2017 | Οικονομία
«Σβήνουν» ζημιές τα fund και ανοίγουν δρόμο στην έκδοση χρέους
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και τις ενδεχόμενες συμφωνίες μεσοπρόθεσμου ορίζοντα μπορεί να μονοπωλούν το ενδιαφέρον λόγω της υπουργικής Συνόδου των G7 που ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, ωστόσο τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ αλλά και τα fund που έχουν τοποθετηθεί στο Ελληνικό χρέος αλλά και σε άλλα αξιόγραφα μετρούν «σενάρια» αποδόσεων εν όψει των νέων εκδόσεων χρέους. Μάλιστα το ρόλο αυτό έχει αναλάβει εντατικά ο κολοσσός της Rothchild που έχει τη σχετική συμφωνία με το Ελληνικό υπ. Οικονομικών.
Τα μεγάλα κέρδη, πάντως, που έχουν καταγράψει το 2017 τα fund που είχαν τοποθετηθεί σε Ελληνικά ομόλογα (σε τιμές που ήταν λίγο πάνω από το 60% της ονομαστικής αξίας) αλλά και η πτώση των αποδόσεων έχει φέρει ανάσες στα emerging market funds που κατά κόρον έχουν τα χρόνια των μνημονίων μπει στην Ελληνική αγορά χρέους, αλλά και άλλων αξιογράφων.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη ενός Fund με τοποθέτηση κλίμακας στο ελληνικό χρέος «τα κέρδη αυτά δημιουργούν κλίμα που διευκολύνει τις εκδόσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση» εφόσον κλείσει η συμφωνία για το χρέος και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βάλει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.
 
Μάλιστα σημειώνουν ότι η πορεία εκδόσεων μετά το 2018 δεν εμπνέει ανησυχία εφόσον η χώρα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης των συμπεφωνημένων με τους θεσμούς. «Είναι εύκολο να βρει από τις αγορές περίπου 2 δισεκ. ευρώ το χρόνο που θα απαιτηθούν μεσοπρόθεσμα με αυτό το κλίμα» αναφέρουν στο Reporter.gr.
 
Επισημαίνουν, δε, ότι στην αγορά της Ελλάδας (XAA) έχουν επενδύσει πολλοί ξένοι επενδυτές, όπως ο Paulson, που μετά την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών δε θα έβλεπαν με καλό μάτι νέο κύκλο ανησυχίας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η HSBC διοργάνωσε ταξίδι στην Αθήνα 7 επενδυτικών οίκων.
 
Οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν επαφές με το υπ. Οικονομικών και τον κ. Τσκαλώτο, τον αρχηγό της Ν.Δ. αλλά κι άλλους παράγοντες θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του χρέους αλλά και της πορείας της Ελληνικής οικονομίας. Προφανώς η κινητικότητα αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια για να λειανθεί το έδαφος για τις εκδόσεις ομολόγων που μπορεί να γίνουν δοκιμαστικά από το καλοκαίρι.
 
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς λίγο πριν τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 ήταν από το 9% και πλέον το ράλι αποδόσεων έχει ξεπεράσει το 40%.
 
Οι τιμές των επιτοκίων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 14:16 - 12 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.