ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βαρύ» το κλίμα στη Βουλή-Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου

21:57 - 16 Μαϊ 2017 | Οικονομία
«Βαρύ» το κλίμα στη Βουλή-Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου
Στιγμές που σίγουρα θα θυμάται για μια ζωή βίωσε η δικομματική συγκυβέρνηση, κατά την μαραθώνια ακρόαση φορέων, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης στη Βουλή.

Όλοι οι φορείς των εργαζομένων εξέφρασαν την αγανάκτησή τους ενώ καταγράφηκαν σαφείς προειδοποιήσεις για επικείμενες μεγάλες αντιδράσεις, απροσδιόριστων επί του παρόντος της έκτασης και της έντασής τους.

 

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είτε καθ’ ολοκληρία είτε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας απουσίαζαν από την αίθουσα.

 

 «Αν δεν το αποσύρετε θα είμαστε απέναντι», τόνισε εκπρόσωπος στρατιωτικών. «Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς», ανέφερε εκπρόσωπος των λιμενικών. «Η κραυγή αγωνίας, θα γίνει κραυγή αγανάκτησης», επισήμανε εκπρόσωπος των αγροτών. Για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο εκπρόσωπος των αστυνομικών.

 

 «Υπάρχει ξεκάθαρα εμπαιγμός και κοροϊδία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο» είπε ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών. Τα σκληρά συνθήματα που έλεγαν οι του ΣΥΡΙΖΑ για προηγούμενα μνημόνια επιτιθέμενοι στις κυβερνήσεις που τα προωθούσαν, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

 

«Ολοκληρώνεται ένας ακόμα κύκλος βίαιων παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, το νομοσχέδιο. Τέτοια μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ούτε σε ηττημένους πολέμων» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΒΕΕ.

 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τόσο τους ίδιους όσο και ευρύτερη την ελληνική κοινωνία, των εκπροσώπων δικαστών και εισαγγελέων, του δικηγορικού συλλόγου, του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου κ.ά..

 

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση εκπροσώπου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών: «Μεγάλη μερίδα συνταξιούχων οδηγείται σε εξαθλίωση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

 

Μεταξύ άλλων, την έντονη διαμαρτυρία του για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα αναπηρικά επιδόματα, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία.

 

Όπως προαναφέρθηκε, στη συνεδρίαση που άρχισε στις 10 πμ και ολοκληρώθηκε σχεδόν στις 2.30μμ, πολλοί υπουργοί ήταν απόντες.

 

«Είναι απαράδεκτο να μην είναι παρόντες οι αρμόδιοι υπουργοί να ακούσουν τους φορείς», σχολίασε κάποια στιγμή ο κ. Ι. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπεράταξη).

 

«Οι υπουργοί παρακολουθούν τη συνεδρίαση» (ενν. προφανώς από την τηλεόραση), απάντησε απορρίπτοντας τη βουλευτική ένσταση η κυρία Καφαντάρη, πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

 

Eγκρίθηκαν επί της αρχής τα μέτρα

 

Νωριτερα με τις θετικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει εγκρίθηκαν επί της αρχής τα μνημονιακά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

 

Το δρόμο για την Ολομέλεια παίρνει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών, που φέρνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση και ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία για το θέμα του χρέους.

 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά στις 10 το πρωί της Τετάρτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

 

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ώρα που έξω από τη Βουλή δεκάδες επιστημονικοί φορείς θα διαμαρτύρονται για τους νέους φόρους που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:05 - 16 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.