ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε δόση, ούτε χρέος και το QE κάνει φτερά

08:12 - 23 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Ούτε δόση, ούτε χρέος και το QE κάνει φτερά
Μπορεί στις τοποθετήσεις όλων των αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup να υπήρξε κοινός τόπος ότι σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα ζητήματα, ωστόσο, επί της ουσίας δεν ελήφθη καμία απόφαση και το σύνολο των θεμάτων μεταφέρθηκε στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η αδυναμία συμφωνίας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά τις οκτάωρες διαβουλεύσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης και προκαλεί καθυστερήσεις που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για την Ελλάδα.

 

Αν θέλουμε να βρούμε κάτι θετικό από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα μείνουμε στα συγχαρητήρια που δέχθηκε η ελληνική πλευρά για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε πράγματι μία ουσιαστική κουβέντα για το ελληνικό χρέος και το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

 

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες και τις επί μέρους συζητήσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ, Γερμανία και Γαλλία, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί η χρυσή τομή κι έτσι ο στόχος της συνολικής συμφωνίας μετατίθεται για τις 15 Ιουνίου.

 

Κάπως έτσι παίρνει η μπάλα και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, που κάθε άλλο παρά θετικά είναι για τη χώρα μας. Η εμπλοκή του χρέους δεν επέτρεψε να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης και έτσι δεν ελήφθη κάποια απόφαση ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

 

Ενόψει των υποχρεώσεων της χώρας μας για πληρωμές δόσεων τον Ιούλιο, φτάνουμε ξανά σε οριακό σημείο. Από τη στιγμή που το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου, δεν υπάρχουν πια περιθώρια για νέες καθυστερήσεις.

 

Ίσως πια όχι με δική μας υπαιτιότητα δημιουργείται και πάλι ανησυχία και αβεβαιότητα, σχετικά με το αν θα μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα στο καλοκαίρι.

 

Να σημειώσουμε τέλος, πως μετά το ναυάγιο της Δευτέρας, χάσαμε δυστυχώς και τις όποιες πιθανότητες είχαμε για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 8 Ιουνίου κι έτσι δεν προλαβαίνουμε το συγκεκριμένο… τρένο.

 

Επόμενη ευκαιρία για ένταξη της Ελλάδας στο QE θα υπάρξει πια τον Σεπτέμβριο, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχουν καθοριστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα επιτρέψουν στον Μάριο Ντράγκι να μας ανοίξει την πόρτα του προγράμματος.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 23 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.