ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει:Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση!

10:31 - 31 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Ο Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει:Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση!
Παρότι ο δημόσιος διάλογος των τελευταίων ημερών για το ελληνικό πρόγραμμα εξαντλείται στο ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο επαναφέρει το θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων, τα οποία ως γνωστόν, δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα εξ ολοκλήρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των prior actions, όπου υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες (ήταν 25 μετά τη λήξη του Eurogroup).

 

Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης προόδου και την πληρωμή του επόμενου τμήματος του δανείου από τον ESM, σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Θα υπάρξει παράλληλα και μια πρόταση για το ύψος και τον σχεδιασμό της επόμενης δόσης.

 

Βέβαια, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι το Eurogroup και το ΔΝΤ έχουν αντιδράσει θετικά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα, με την εφαρμογή των υφιστάμενων και πρόσθετων συμφωνιών.

 

Όσον αφορά στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "στο Eurogroup συζήτησαν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Συζήτησαν για μία ακόμη φορά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους". Επισημαίνει άλλωστε ότι προβλέπει πως "πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα".

 

Τα "πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ" αναφέρεται. "Ως εκ τούτου, έγινε (στο Eurogroup) περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος".

 

"Κατά τη διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκαν διεξοδικά τα μέτρα", σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι "τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου".

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 31 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.