ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερέ:Προϋπόθεση για QE η σαφήνεια των μέτρων για το χρέος

11:04 - 31 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Κερέ:Προϋπόθεση για QE η σαφήνεια των μέτρων για το χρέος
Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δήλωσε.


"Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα", δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.


Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζοντα, αλλά κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.


"Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας", δήλωσε.


Τι είπε για τις τράπεζες


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι στοιχείο-κλειδί των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, αφού η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη πρέπει να στηρίζεται σε μια επαρκή παροχή πίστης.


Η υγιής παροχή πίστης κρίνεται επίσης σημαντική για τη διοχέτευση της νομισματικής πολιτικής στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες δανεισμούς και εντέλει την πορεία των τιμών.


Εντός της Ευρωζώνης, η οποία γνωρίζει ευρεία και σταθερή πιστωτική επέκταση, η Ελλάδα είναι μια λυπηρή εξαίρεση, σύμφωνα με τον Κερέ. Τα τραπεζικά δάνεια προς τον εγχώριο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα συρρικνώνονται κάθε τρίμηνο μετά τα τέλη του 2008, καταγράφοντας αθροιστικά μείωση 28% έως τα τέλη του περασμένου έτους. Και ενώ προσφάτως το ύψος των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα σταθεροποιήθηκε, τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις παραμένουν περίπου 250 μονάδες βάσεις πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.


Παρολ’αυτά, ο Κερέ σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί επίσης πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες. Η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί ποικιλοτρόπως από το καλοκαίρι του 2015 όταν εξελισσόταν η διαπραγμάτευση για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο αξιωματούχος ανέφερε ως παράδειγμα την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία έχει ενισχυθεί από δείκτη CET1 περίπου 11% στο τρίτο τρίμηνο του 2015, στο περίπου 16-17% στα τέλη του 2016, μετά και την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα τέλη του 2015. Βελτίωση παρουσιάζει και η τραπεζική διακυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται στις σημαντικές αλλαγές της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων το περασμένο έτος. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι πως η κερδοφορία των τραπεζών ανέκαμψε το 2016, έπειτα από πολλά έτη σημαντικών ζημιών. Η μέση απόδοση ενεργητικού βελτιώθηκε από το -1,9% το 2015 στο 0,1% το 2016, στη βάση συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.