ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα του Prem Watsa σε Αθήνα και θεσμούς

22:13 - 31 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Μηνύματα του Prem Watsa σε Αθήνα και θεσμούς
Με επαινετικές αναφορές στα στελέχη και στις επιχειρήσεις που έχει επενδύσει, ο Prem Watsa, επικεφαλής της Fairfax, ανέλυσε το πώς η Ελλάδα μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης μιλώντας ως επίσημος προσκεκλημένος στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο επικεφαλής της Fairfax, ενός από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους με σημαντική έκθεση στην ελληνική οικονομία, έστειλε πολλαπλά μηνύματα.
«Αυτό που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν χειρότερο από τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ», τόνισε  και συμπλήρωσε ότι «όλα τα νούμερα δείχνουν ότι η χώρα πέρασε μεγάλη ύφεση και πρέπει να συγχαρούμε τους επιχειρηματίες που επιβίωσαν σε αυτές τις συνθήκες»
«Η  χώρα έπιασε πάτο και τώρα θα πάει καλύτερα» είπε και ανέφερε ότι  «ακούει τα τύμπανα να χτυπούν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει όταν μια χώρα έχει πέσει τόσο πολύ σημείωσε αναφερόμενος στους πολύ υψηλότερους ρυθμούς που παρουσίασε η Ιρλανδία έναντι των προβλέψεων», είπε ο Watsa.
«Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Η παρούσα κυβέρνηση έκανε όλα όσα η τρόικα ήθελε να γίνουν. Ήταν σκληρό για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει, αλλά το έκανε. Πρέπει να τον συγχαρώ. Πρέπει να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση για να φύγει η αβεβαιότητα. Προτείνω φιλικές για τις επιχειρήσεις πολιτικές να γίνει η Ελλάδα ένα από τα καλύτερα κράτη για να κάνεις δουλειές», τόνισε
Ο κ. Watsa αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα της υπερφορολόγησης αλλά και της ανάγκης διαμόρφωσης θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Μάλιστα αντιπαρέβαλε το τι συνάντησε ο ίδιος ως μετανάστης στον  Καναδά όταν πρωτοξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.  «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι και βλέπω ότι γίνεται αυτό με προσπάθεια για μείωση της φοροδιαφυγής με χρήση περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πρέπει να φύγουν τα capital controls και τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και αναγκάζεται να πάει στους επίσημους δανειστές. Αν τα κάνετε τα παραπάνω θα βγείτε στις αγορές και θα αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχει η χώρα» είπε.
Ανέφερε δε, ότι συστατικό στοιχείο της προσωπικής του επιθυμίας ήταν το γεγονός ότι στον Καναδά υπήρχε ελευθερία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών.
Αναφερόμενος στα αίτια που τον οδήγησαν στο να επενδύσει στην Ελλάδα σημείωσε ότι η χώρα «είναι μέλος της ΕΕ και έχει καλό προσωπικό».
Οι επιχειρήσεις
«Επενδύσαμε στην Eurolife που είναι μια από τις καλύτερες εταιρείες που επενδύσαμε και διοικείται από τον κ. Σαρρηγεωργίου, έχουμε το 18% στην Eurobank (Καραβίας-Καραμούζης), 40% στη Grivalia που διοικεί ο κ. Γιώργος Χρυσικός. Επενδύσαμε στην Μυτιληναίος  που έχει απίστευτο «track record». Τοποθετηθήκαμε στην Praktiker που δεν έχασε λεφτά τα τελευταία 15 χρόνια» είπε.
Όπως είπε η Fairfax έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική και δουλεύουμε ως ομάδα. Όπως είπε ο Ρήγκαν όλα είναι εφικτά αν δεν ενδιαφέρεσαι για το ποιος θα πάρει τα εύσημα.
Ο Prem Watsa αναφέρθηκε ονομαστικά στα στελέχη που τρέχουν τις εταιρείες, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά και θα μπορούσαν να τρέξουν οποιαδήποτε εταιρεία στις ΗΠΑ. Εχετε τεράστιο ταλέντο και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, σχολίασε.
«Τι χρειάζεται για να προχωρήσετε; Η γνώμη μου είναι, οικονομική ελευθερία. Φιλικές για τις επιχειρήσεις πολιτικές που θα δημιουργήσουν δουλειές. Οι κυβερνήσεις χρειάζονται για τις υποδομές και την παιδεία αλλά οι επιχειρήσεις δημιουργούν δουλειές» ανέφερε.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.