ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστηρή προειδοποίηση από Βρυξέλλες: Ξεχάστε το QE χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

21:33 - 01 Ιουν 2017 | Οικονομία
Αυστηρή προειδοποίηση από Βρυξέλλες: Ξεχάστε το QE χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Τα νερά ταράζουν εκ νέου οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος νωρίτερα σημείωσε από τις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει άλλη πρόταση για την Ελλάδα από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, αναδεικνύοντας έτσι τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.

 

Όσον αφορά τη στάση του ΔΝΤ, διευκρίνισε πως αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.  

 

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε πως είναι απίθανο αν και νομικά εφικτό  το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να έχει προηγουμένως μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

 

Συμπλήρωσε πως η ΕΚΤ με δεδομένες τις συνθήκες δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε να ξεκλείδωνε το QE

 

«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι», πρόσθεσε.

 

Ναι μεν αλλά…

 

Ο αξιωματούχος μίλησε για τις «εντυπωσιακές» μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας ωστόσο διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:46 - 01 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.