ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουνάμε μαντήλι σε QE και… γραβάτα-«Παίζονται» τα φέσια

08:11 - 02 Ιουν 2017 | Οικονομία
Κουνάμε μαντήλι σε QE και… γραβάτα-«Παίζονται» τα φέσια
Με… ποδοσφαιρικούς όρους η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα θαύμα για να κάνει την ανατροπή στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και να πάρει μία συνολική λύση, που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, που θα μπορούσε να ανοίξει παράλληλα το δρόμο για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ξεκάθαρα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να κάνει πίσω και έτσι -αυτή την ώρα τουλάχιστον- ως μόνη ρεαλιστική λύση φαντάζει η απόφαση για εκταμίευση της δόσης, χωρίς συμφωνία για το χρέος, με το ΔΝΤ να μένει στο πρόγραμμα ως εξωτερικός παρατηρητής, χωρίς συμμετοχή στη δανειοδότηση της χώρας μας.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να φορέσει γραβάτα και όπως ο ίδιος είπε, το ζητούμενο τώρα είναι να μην φορέσει… φέσι.

 

Σε αυτό το σημείο, η ερμηνεία που θα δώσει ο καθένας είναι ανοιχτή, καθώς η μη συμμετοχή στο QE, έχει κόστος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει θέσει τον συγκεκριμένο στόχο ως έναν από τους πιο σημαντικούς, προκειμένου να πάρει μπρος η οικονομία.

 

Από την άλλη, εδώ που φτάσαμε είναι σημαντικό να πάρουμε τη δόση. Και μιλώντας για φέσια, έχει αξία να δούμε τι ποσό θα εκταμιευθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, που έχουν χτυπήσει κόκκινο.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.