ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινδυνεύει ακόμη και η δόση, ορατό το ναυάγιο στο Eurogroup

08:18 - 15 Ιουν 2017 | Οικονομία
Κινδυνεύει ακόμη και η δόση, ορατό το ναυάγιο στο Eurogroup
Του Άγγελου Κωβαίου Κίνδυνος ακόμη και να μην εκταμιευτεί η δόση που συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αρχίζει να διαφαίνεται εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης και ενώ η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθούν να ασκούνται στο επικοινωνιακό πεδίο.

Κάνοντας πως αγνοεί τα μηνύματα των θεσμών και του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να παίζει εν ου παικτοίς και να εγείρει αιτήματα και διεκδικήσεις που συναντούν την εκ προοιμίου άρνηση των δανειστών.


Ο κίνδυνος ναυαγίου είναι ορατός, όχι μόνο λόγω της τακτικής της κυβέρνησης, αλλά και επειδή έως και την τελευταία στιγμή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στην αξιολόγηση και την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα πολλά που είπε τις τελευταίες ημέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκαταλεγόταν και η φορολόγηση των εφοπλιστών, με τους οποίους η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει μέτωπο.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας ακόμη ορατός κίνδυνος είναι η συζήτηση στο eurogroup να εξελιχθεί σε διάλογο κωφών, καθώς η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της στο έπακρο και τώρα διεκδικεί κάτι παραπάνω, ενώ οι δανειστές βλέπουν ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και δεν συζητεί καν το θέμα του χρέους, ή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τα οποια άλλωστε αποσυνδέει από την αξιολόγηση.

 

Το παιχνίδι με την φωτιά γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στο eurogroup μεταθέτει το πρόβλημα σε κάποια ενδεχόμενη νέα συνεδρίαση στις αρχές Ιουλίου και ενώ η πρώτη ληξιπρόθεσμη υποχρέωση της χώρας για καταβολή 2 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους είναι στις 7 του μηνός.

 

Το σκηνικό θυμίζει πλέον επικίνδυνα τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2015 όταν η χώρα κήρυξε πτώχευση εν μέσω της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, με γνωστά όλα όσα επακολούθησαν.

 

Στην Αθήνα πάντως για μία ακόμη φορά καλλιεργείται σκηνικό έντασης με την εμπλοκή σε εξ αποστάσεως αντεγκλήσεις με τον κ. Σόιμπλε και την προσπάθεια να διαμορφωθεί η εικόνα ότι υπάρχει ένας μεγάλος σύμμαχος (η Γαλλία), με ένα ευνοϊκό σχέδιο, το οποίο πάντως δεν έχει ούτε την συμφωνία ούτε την έγκριση του Βερολίνου.

 

Σε περίπτωση που η εξέλιξη στο Eurogroup είναι αρνητική και πάλι, αυτό που απομένει να φανεί είναι οι πολιτικές κινήσεις του κ. Τσίπρα. Αν τηρήσει όλα όσα έχει πει τις τελευταίες εβδομάδες, το ενδεχόμενο μίας ρήξης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αν πάλι η κυβέρνηση υποχωρήσει ατάκτως και δεχθεί ό,τι της προσφερθεί, θα έχει υποστεί μια ακόμη δεινή ήττα και θα αναζητήσει τρόπους αποπροσανατολισμού στο εσωτερικό. Κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο, μοιραία θα οδηγήσει σε μία απόπειρα ακραίας πόλωσης του πολιτικού σκηνικού, ως μοναδικής διεξόδου του κ. Τσίπρα, με ορίζοντα την εκλογική αναμέτρηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 15 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.