ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Παράπλευρο παζάρι για ρυθμίσεις και «ασυλίες»

13:30 - 15 Ιουν 2017 | Οικονομία
Eurogroup: Παράπλευρο παζάρι για ρυθμίσεις και «ασυλίες»
Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup ένας κλεφτοπόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη για τα προαπαιτούμενα. Και οι δύο πλευρές , θεσμοί και Αθήνα, προσπαθούν να στηρίξουν συγκεκριμένες επιδιώξεις, που κρύβονται πίσω από συγκεκριμένες ρυθμίσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πολλές από αυτές έχουν πάρει μορφή δέσμευσης από την Ελληνική πλευρά.
Έτσι μπορεί τα 138 προαπαιτούμενα να είναι λίγο πολύ έτοιμα ωστόσο υπάρχουν σημεία που διχάζουν ειδικά σε ήσσονος σημασία θέματα ή σε ζητήματα που απαιτούν την παραγωγή δευτερογενούς δικαίου. Εσχάτως η πλευρά των θεσμών έθεσε ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, ενώ ζητεί επανειλημμένα την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τις Κυριακές παρότι αυτή δεν είναι στις εκκρεμότητες από το παρελθόν.
 
Ασυλίες στελεχών και ... μέτρων
 
Επίσης οι θεσμοί ανησυχούν για το θέμα της ενδεχόμενης παραπομπής  σε δίκη τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξη μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013 - 2014. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει ψηφισμένη ασυλία των στελεχών για αντίστοιχες υποθέσεις από το 206 και μετά.
 
Επίσης οι θεσμοί ζητούν  εγγυήσεις από την Αθήνα ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγήτου δεν κινδυνεύουν να κριθούν εκ των υστέρων αντισυνταγματικές στα δικαστήρια. Κάτι που βέβαια είναι εκτός θεσμικής παράδοσης και νομιμότητας της ΕΕ (Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όπου βέβαια η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι κατοχυρωμένη από τη Γαλλική Επανάσταση.
 
Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεση που κατέθεσε για τα μέτρα πριν την ψήφιση τους  πριν ένα μήνα επεσήμαινε ότι, εκτός από μείζονα νομικά ζητήματα που άπτονται της τήρησης του Συντάγματος, κατά την ψήφιση των μέτρων απουσίαζε και οποιαδήποτε οικονομοτεχνική ή αναλογιστική μελέτη που θα επέτρεπε να αξιολογηθούν η σκοπιμότητα,  οι επιπτώσεις και ο βαθμός αναγκαιότητος της έντασης και της έκτασης που θα έχουν τα μέτρα, όπως αυτά επιβλήθηκαν προς ψήφιση. Αυτά αποτελούν στοιχεία που μπορεί να κριθεί ότι αντιβαίνουν την ή και άλλες διατάξεις.
 
Σημειώνεται, επίσης, ότι η  Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ασκεί συνεχείς πιέσεις για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των ελλήνων πλοιοκτητών συναντώντας την κάθετη αντίθεση της Ελληνικής πλευράς.
 
Έτσι, ως μια πρώτη γραμμή άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες το υπ. Οικονομικών προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς. Μόλις προχτές ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84 είχε αναφερθεί στην επέκταση της ισχύος της εθελοντικής εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο.
 
Το παράπλευρο παζάρι αυτό έχει κι αυτό τη σημασία του στον αγώνα της Αθήνας να αποσπάσει μια δόση που θα φτάσει τα 9 δισ. ευρώ, αν και αυτή αναμένεται να δοθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη άμεσα για να πληρωθούν τα ομόλογα στην ΕΚΤ και η δεύτερη σε δεύτερο χρόνο και μετά από διαρκές εποπτικό έλεγχο ώστε καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς την αγορά.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.