ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δράσεις σε τρία μέτωπα για να «ξεκλειδώσει» η δόση

08:05 - 26 Ιουν 2017 | Οικονομία
Δράσεις σε τρία μέτωπα για να «ξεκλειδώσει» η δόση
Από μικροσκόπιο θα περάσει το Euro Working Group (EWG) που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες (Πέμπτη το πιθανότερο) τρία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ώστε να δώσει το φως για την εκταμίευση της δόσης. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών για το 2018.

Σημειώνεται ότι σε συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είχε συνομολογηθεί η παράταση για ένα ακόμη χρόνο της εθελοντικής εισφοράς.

 

Μάλιστα στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μνημονίου καταγράφεται με ημερομηνία 12/6/2017 η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ, που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

 

Πέρα από την εφοπλιστική εθελοντική εισφορά, η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μνημονίου προβλέπει ότι πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ. Πάντως οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει κι έτσι δεν αναμένεται να προβάλλει ενστάσεις το EWG.

 

Ωστόσο ένα θέμα που καίει την κυβέρνηση κι απασχολεί τους θεσμούς και το EWG έχει να κάνει με τις καταβολές του κράτους σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του και ειδικά προς τους συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αναφέρει ότι οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν το 1,38 δισ. ευρώ για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί (στοιχεία Απριλίου). Μάλιστα από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο καταβλήθηκαν μόλις 70 εκατ. ευρώ για να εκδοθούν συντάξεις. Στο φόντο αυτό το EWG περιμένει απτές δεσμεύσεις για τον προγραμματισμό των καταβολών και καθορισμό του ποσοστού των συντάξεων που θα καταβληθούν.

 

Πάντως όλες οι πλευρές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι στις 5 Ιουλίου θα δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε να εκταμιευτεί η δόση και να μπουν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας την Πέμπτη 6 ή την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.