ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΠΔ:Με στόχο την ανάκαμψη και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών

13:25 - 08 Ιουλ 2017 | Οικονομία
ΤΠΔ:Με στόχο την ανάκαμψη και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών
Άρθρο του Προέδρου του ΤΠΔ, κ. Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη Οι επενδύσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στις σημερινές συνθήκες, έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, αφού αυτές δεν εξαρτώνται από μακροοικονομικές προβλέψεις ούτε από προϋποθέσεις άμεσης κερδοφορίας όπως οι επενδύσεις που διενεργούνται από τους ιδιώτες επενδυτές. Αντίθετα, πολλές από τις επενδύσεις των ΟΤΑ, εκτός από το εμφανές κοινωνικό όφελος, συμβάλλουν στην ανάπτυξη τοπικών μικρών ή και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, αφού αποτελούν προϋπόθεση γι αυτές ενώ μεγάλο μέρος των έργων γίνεται από επιχειρήσεις και φορείς των τοπικών κοινωνιών, με συνέπεια τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αναπτυξιακής μόχλευσης σε τοπικό επίπεδο.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) έχει θέσει σαν στρατηγικό στόχο την υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των ΟΤΑ, μέσω στοχευμένων δράσεών του σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τη στήριξη πολιτικών για την οικονομική ανάκαμψη και την οικοδόμηση βιώσιμων λειτουργιών και δομών στις τοπικές κοινωνίες.

 

Για τον σκοπό αυτό, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις με σημαντικά αποτελέσματα:

  1. Έχει διαμορφώσει ένα κοινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω του οποίου συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΤΕπ και του ΤΠ&Δ τα επενδυτικά σχέδια των ΟΤΑ.

  2. Οι συνολικές εγκρίσεις και προεγκρίσεις χρηματοδοτήσεων το τελευταίο 18 μηνο αφορούν σε επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 240 εκατ €, εκ των οποίων το 50% περίπου αφορά σε ενεργειακά έργα.

  3. Ενώ τα προγράμματα που είναι σε επεξεργασία αφορούν σε επενδύσεις άνω των 40 με 50 εκατ €.
  1. Ανέλαβε πρωτοβουλία, η οποία είναι σε εξέλιξη, για την επιχορήγηση των μελετών των μικρών δήμων (κυρίως ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών) που δεν διαθέτουν υποδομές, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης αναγκαίων έργων υποδομής τάξεως 100 εκατ €

  2. Καλύπτει το σύνολο ή μέρος του κόστους των υλικών των έργων στα οποία απασχολούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα (θύλακες ανεργίας)» του Υπουργείου Εργασίας σε 51 Δήμους σε όλη τη χώρα, στο οποίο απασχολούνται περίπου 20.000 μακροχρόνια άνεργοι σε καθορισμένα/ εγκεκριμένα έργα μικρής κλίμακας που υλοποιούνται στους Δήμους αυτούς.

  3. Έχει πάρει πρωτοβουλίες και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των Δήμων μέσω των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης και ισοσκέλισης προϋπολογισμού που, σε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, οδηγούν σε ενίσχυση της ρευστότητας των Δήμων της τάξεως των 50 εκατ € ετησίως.

  4. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση στοχευμένων έργων και δράσεων, αποσκοπώντας στην επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων των ΟΤΑ με ποιότητα και ασφάλεια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας χωρίς πρόσθετο κόστος γι αυτούς, μέσα από το δίκτυο συνεργατών του ΤΠ&Δ. Τα προγράμματα αυτά, εκτός από τις χρηματοδοτικές λύσεις, εξασφαλίζουν ουσιαστική τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους ΟΤΑ.

Το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα είναι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημόσιου οδοφωτισμού λόγω

 

 

α) της μεγάλης επίπτωσης στην εξοικονόμηση ενέργειας κι επομένως στη μείωση εκπομπών CO2 που εκτιμάται άνω του 60%, αφού τα περισσότερα φωτιστικά είναι παλαιότερων τεχνολογιών, λόγω της απουσίας σημαντικών επενδύσεων στον χώρο την τελευταία δεκαετία και

 

β) του σημαντικού οικονομικού οφέλους που θα προκύψει για τους Δήμους λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Συνεργάτης και τεχνικός Σύμβουλος του ΤΠ&Δ στο πρόγραμμα αυτό είναι το ΚΑΠΕ, που αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Μέσα από τα ολοκληρωμένα προγράμματα του ΤΠ&Δ α) αντιμετωπίζονται οι εγγενείς αδυναμίες των Δήμων όπως η υποστελέχωση και η έλλειψη εξειδίκευσης, παράγοντες ανασχετικοί στην υλοποίηση μη κοινών επενδυτικών προγραμμάτων ενώ ταυτόχρονα

 

β) αξιοποιούνται εξειδικευμένοι επιστημονικοί φορείς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που διαθέτουν αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό και οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην υποστήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας των ΟΤΑ ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό στόχο. Για τον σκοπό αυτό, το ΤΠ&Δ έχει αναπτύξει προγραμματικές συμβάσεις και με άλλους φορείς εκτός από το ΚΑΠΕ, την ΕΕΤΑΑ τη ΠΕΤΑ κι έπονται το ΤΕΕ, η ΜΟΔ κ.α. με διακριτούς αλλά σημαντικούς ρόλους και στόχους ο καθένας στην εξασφάλιση ενός πλέγματος ουσιαστικών λύσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Λύσεις που βοηθούν ουσιαστικά τους Δήμους στην υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

 

 

Παράλληλα, όμως, το ίδιο σημαντικό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι και η διαμόρφωση ενός νέου αξιακού μοντέλου αρχών και σχέσεων που θα πρέπει να διέπει τη λειτουργία όλων μας. Μοντέλο που ανατρέπει, πολλές φορές, τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο προσέγγισης αναγκών συνεργατών, τον τρόπο ιεράρχησης προβλημάτων και στόχων, με γνώμονα την επίτευξη ενός κοινωνικά άριστου αποτελέσματος.

 

 

Στο ΤΠ&Δ προσπαθούμε να ξαναπροσεγγίσουμε όλες μας τις δράσεις με οδηγό το DNA του οργανισμού που είναι το τρίπτυχο Ανάπτυξη, Κοινωνική Ευαισθησία και Προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 08 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.