ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Φτιάχνει κλίμα και εξετάζει σενάρια για έξοδο στις αγορές

08:55 - 13 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Φτιάχνει κλίμα και εξετάζει σενάρια για έξοδο στις αγορές
Ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα θετικό στίγμα αξιοποιώντας και την έξοδο από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο την Τετάρτη «για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». Πάντως σε σχέση με την έκδοση ομολόγων  κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να «θολώσουν» τα νερά και να δώσουν απαντήσεις στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που συστήνει υπομονή και έμφαση πρώτα σε εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις.
 
«Αναφορικά με τις φήμες για αιφνιδιαστική έξοδο στις αγορές, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι "η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και 'συμβουλές' και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών".
 
Πάντως ετοιμασίες γίνονται με εναλλακτικά σενάρια. Το ένα παραπέμπει σε πιθανότατα «πενταετή ομόλογα δοκιμασίας των αγορών» που θα διοχετευθούν σε ανταλλαγή των «ομολόγων Σαμαρά» που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και λήγουν κανονικά το 2019. Ωστόσο κεντρικό θέμα και αυτής της έκδοσης όπως και αυτής του Αντώνη Σαμαρά είναι η διαμόρφωση μιας θετικής καμπύλης χρέους.
 
Στο φόντο και της τελευταίας έκδοσης εντόκων γραμματίων πολλοί θεωρούν στην κυβέρνηση ότι η συγκυρία είναι ιδανική για ένα τέτοιο εγχείρημα και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την επόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου που θα επαναλάβει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που είχε πετύχει για το αντίστοιχο ομόλογο η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Απρίλιο του 2014, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ.  Ιδανικά ο ελληνικός τίτλος θα πρέπει να υπερκαλυφθεί 3 με 3,5 φορές με προσφορές έως 7 δισ. ευρώ που θα συμπιέσουν προς τα κάτω το επιτόκιο του δανεισμού ώστε να μην ξεπεράσει το 4,4% με 4,5%.
 
Επίσης σημαντικό είναι να εξετάσει κανείς το τι  προμήθεια θα πληρώσει ο ΟΔΔΗΧ  στους ανάδοχους της έκδοσης ώστε αυτή να μην ξεφύγει σε υψηλά επίπεδα αλλά και το ρόλος των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Από ότι φαίνεται, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή καθώς δεν θέλουν να συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει αν στην έκδοση του 5ετούς εμπλακεί ο ESM.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.