ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμες οι μηχανές για έκδοση ομολόγων

09:05 - 14 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Έτοιμες οι μηχανές για έκδοση ομολόγων
Θέμα ωρών φαίνεται να είναι η δοκιματική έξοδος στις αγορές. Εκτός απροόπτου σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς η Δευτέρα 17 Ιουλίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το ύψος του ποσού που θα αναζητά από τους επενδυτές η Ελλάδα να παραμένει άγνωστο. Ωστόσο στελέχη μεγάλων οίκων δεν αποκλείουν η κίνηση να γίνει ακόμη και σήμερα.
Η κυβέρνηση κρατά στάση «αφωνίας» ενώ προσπαθεί να κλειδώσει την επιτυχία αυτής της έκδοσης αλλά και επόμενων καθώς ο στόχος είναι να διαμορφωθεί μια ικανοποιητική καμπύλη χρέους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε για τον λόγο αυτό στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Πάντως ετοιμασίες γίνονται με εναλλακτικά σενάρια. Το ένα παραπέμπει σε πιθανότατα «πενταετή ομόλογα δοκιμασίας των αγορών» που θα διοχετευθούν σε ανταλλαγή των «ομολόγων Σαμαρά» που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και λήγουν κανονικά το 2019.
 
Στο φόντο και της τελευταίας έκδοσης εντόκων γραμματίων πολλοί θεωρούν ότι η συγκυρία είναι ιδανική για ένα τέτοιο εγχείρημα.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που είχε πετύχει για το αντίστοιχο ομόλογο η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Απρίλιο του 2014, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ. 
 
Ωστόσο για την Αθήνα μια ενδεχόμενη έστω και μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων αλλά και ένα ποιοτικό μίγμα προσφορών θα ήταν ιδανικό. Ερώτημα είναι το κατά πόσο θα έφερνε φρέσκο χρήμα πέρα από την ενδεχόμενη κάλυψη των ομολόγων Σαμαρά.
 
Επίσης η προσοχή εστιάζεται στο εάν ο ελληνικός τίτλος θα μπορούσε  να υπερκαλυφθεί 3 με 3,5 φορές με προσφορές έως 7 δις. ευρώ  από «καλούς οίκους και επενδυτές».
 
‘Έτσι θα ήταν δυνατό να συμπιεστεί προς τα κάτω το επιτόκιο του δανεισμού. Επίσης σημαντικό είναι να εξετάσει κανείς το τι προμήθεια θα πληρώσει ο ΟΔΔΗΧ  στους ανάδοχους της έκδοσης ώστε αυτή να μην ξεφύγει σε υψηλά επίπεδα αλλά και ο ρόλος των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Από ότι φαίνεται, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή καθώς δεν θέλουν να συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το αν στην έκδοση του 5ετούς εμπλακεί ο ESM.
 
«Η έξοδος της χώρας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες που να διασφαλίζει μια διατηρησιμότητα. Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες προκειμένου, αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία» υποστήριξε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Με λίγα λόγια έδωσε εύγλωττα το στίγμα.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 14 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.