ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Μου πρότειναν το ΥΠΟΙΚ, όταν παρουσίασα το IOU

09:38 - 16 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ πως το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) το παρουσίασε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ιούλιο του 2013, ενώ πρόσθεσε ότι με την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου το Νοέμβριο του ’14, ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών.

«Παρουσίασα αρχικά την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα στην Κουμουνδούρου και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης… Η αντίδραση ήταν πολύ θετική» είπε, γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2013.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ακόμα ότι με το που παρουσίασε αναλυτικά το σύστημα παράλληλων πληρωμών και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, το Νοέμβριο του ’14, στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα στη Κυψέλη εκείνος του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών και του ζητήθηκε η πρόταση εγγράφως. '

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Παρόντες σε εκείνη την συνάντηση ήταν και ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Είπε ακόμα πως είχε καταθέσει και μία σειρά από άλλες προτάσεις, όπως αυτές για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είπε, εκτιμά ότι και αυτές οι προτάσεις οδήγησαν στην πρόταση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το σχέδιό του δεν είχε ως στόχο να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να ήταν συμπληρωματικό του ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργούνταν. «Παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να είχε η κάθε χώρα της ευρωζώνης και η Ελλάδα, και η Ιταλία… Δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά καθολική αποδοχή για το σχέδιο μου στο υπουργικό συμβούλιο» επέμεινε.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.